16.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialPoliţia chineză a dispersat militanţii din piaţa Tiananmen

Poliţia chineză a dispersat militanţii din piaţa Tiananmen

Poliţia chineză a brutalizat şi a arestat duminică militanţii care comemorau în sudul ţării 23 de ani de la manifestaţiile prodemocratice din piaţa Tiananmen din inima Beijingului, conform militanţilor pentru Drepturile Omului, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Conform acestor militanţi, poliţia a brutalizat şi a arestat apărători ai Drepturilor Omului în provincia Fujian (sud-est).
De asemenea, aproximativ 30 de militanţi au fost arestaţi la Beijing înainte de a fi trimişi înapoi în provincia lor, au adăugat aceştia.
“Aproximativ 20 de militanţi au fost arestaţi şi loviţi de poliţie în această dimineaţă în piaţa 1 Mai”, a declarat pentru AFP Shi Liping, soţia militantului Lin Bingxing, prin telefon de la Fuzhou, capitala provinciei Fujian.
“Poliţia le-a spus că îi vor «bate până la moarte». Au luat cu ei aproximativ opt persoane, printre care şi soţul meu. Mă tem că va fi bătut puternic”, a adăugat aceasta.
Contactată de AFP, poliţia din Fuzhou a dezminţit arestarea persoanelor.
La Beijing, poliţia a arestat sâmbătă cel puţin 30 de activişti din provincia Zhejiang (est) într-o gară feroviară înainte de a îi trimite cu un autobuz în oraşul lor de origine, Wuxi.
“Poliţia ne-a spus că este din cauza datei de 4 iunie şi că în timpul acestei perioade cam sensibile, aceştia trebuie să înlăture elementele instabile”, a declarat pentru AFP din autobuz unul dintre militanţi, Xie Qiming.
“Nimeni nu a fost bătut însă procedurile legale nu au fost respectate. Ne-au obligat să ne urcăm în autobuz şi ne-au trimis acasă.”
Orice menţiune a acestor mişcări de protest este interzisă în presă oficială.
Site-ul de Internet dizident www.molihua.org care activează din străinătate a făcut apel la simpatizanţi să se îmbrace în negru şi “să se plimbe” în spaţiile publice din oraşele chineze la 3 şi 4 iunie.
Conform martorilor şi a siteurilor de microblogging, mii de persoane “s-au plimbat” în ultimele zile pe artera principală a oraşului Wangsheng. în districtul Chongqing (centru-vest) pentru a protesta faţă de autorităţile locale, în timp ce mai multe fabrici au intrat în grevă.
Poliţia din Wangsheng a refuzat să confirme pentru AFP veridicitatea pozelor postate pe site-urile de microblogging care arată peste 10.000 de persoane mărşăluind vineri seară.
Poliţia a întărit securitatea în jurul locuinţelor mai multor personalităţi care critică politica statului şi ale unor militanţi pentru Drepturile Omului la Beijing, a declarat dizidentul Hu Jia pe contul său de microblog.
“Se împlinesc trei decenii de când China a început o eră de «reformă şi de deschidere» însă guvernul nu a arătat decât foarte puţin interes când vine vorba de reformă şi deschidere faţă de manifestaţiile şi de baia de sânge din 1989”, a declarat Sophie Richardson, responsabil pentru China din cadrul ONG-ului Human Rights Watch.
Sute, chiar mii de oameni au murit în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, când Partidul Comunist a trimis tancurile armatei să pună capăt celor şapte săptămâni de manifestaţii în inima Beijingului calificate de regim ca “revoltă contra-revoluţionară”.

Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă