0.8 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022
AcasăSpecialPoligoane de mii de hectare pentru bazele SUA

Poligoane de mii de hectare pentru bazele SUA

Facilitatile militare puse de Romania la dispozitia SUA permit executarea de aplicatii pentru artilerie si infanterie, precum si exercitii de bombardament din elicoptere si avioane, oferind totodata cazare pentru trupe si acces la cai de transport terestru, feroviar si aerian. Conform unui material remis, miercuri, de MApN, poligonul Cincu se intinde pe teritoriul judetelor Sibiu si Brasov, are o suprafata de 104 km patrati si aproximativ 100 km de drumuri natural amenajate, cu altitudine intre 400-700 m, relief variat, temperatura medie anuala 7-8 grade Celsius.
Acesta se afla in apropierea comunei Cincu, la 25 km est de municipiul Fagaras si la 13 km de comuna Voila. Prin localitatea Voila trec soseaua Brasov-Fagaras-Sibiu si calea ferata ce uneste localitatile mentionate. Statia CFR Voila este si cel mai apropiat punct unde se pot face debarcari si imbarcari ale tehnicii transportate cu trenul, precizeaza MApN. Potrivit sursei citate, poligonul Cincu este autorizat pentru executarea aplicatiilor tactice cu trageri de lupta cu compania si batalionul de infanterie, bateria si divizionul de artilerie, gruparea de artilerie (de brigada si corp de armata), precum si pentru executarea exercitiilor tactice cu trageri de lupta cu piesa de artilerie si cu plutonul.
De asemenea, la Cincu se pot executa trageri din pozitii de tragere acoperite cu artileria si cu aruncatoarele de toate calibrele; trageri cu mijloace de foc ale aviatiei; trageri de omologare si experimentare cu artileria prin ochire directa si din pozitie de tragere acoperite, precum si cu elicopterele de catre uzinele producatoare de armament si munitii.
Poligonul Malina (Smardan) din judetul Galati are o suprafata de 8500 hectare si poate asigura cazarea pentru 600 de persoane.
Acest poligon este omologat pentru: trageri de instructie si de lupta cu armamentul de pe masinile de lupta ale infanteriei si tancurilor; aplicatii tactice cu trageri de lupta cu infanteria si tancurile (nivel batalion); aplicatii tactice cu trageri de lupta cu subunitatile de artilerie (bateria, divizionul) si gruparea de artilerie; trageri speciale si trageri cu armamentul greu de infanterie; sedinte de aruncare a grenadelor ofensive si defensive; trageri cu armamentul trupelor chimice; trageri in tintele terestre cu armamentul de pe elicoptere si avioane; bombardament in picaj cu MIG-21 LanceR si orizontal cu IAR-99; MIG-21 si IL 28, se arata in document.

2.700 de hectare la Babadag si Tulcea

Poligonul Babadag din judetul Tulcea are o suprafata de 2700 hectare si o capacitate de cazare pentru 250 de persoane.
MApN precizeaza ca la Babadag pot fi executate aplicatii tactice cu trageri de lupta cu infanteria si tancurile (nivel companie), precum si cu trageri de lupta cu subunitatile de artilerie (bateria, divizionul); trageri speciale si trageri cu armamentul greu de infanterie; sedinte de aruncare a grenadelor ofensive si defensive; trageri in tintele terestre cu armamentul de pe elicoptere si avioane.
Aerodromul Mihail Kogalniceanu are o lungime de 3500 metri, latimea de 45 metri si pista de beton.
Conform sursei citate, facilitatile existente la Mihail Kogalniceanu asigura conducerea zborului si conducerea administrativa, cladiri pentru cazarea personalului si lucrul personalului tehnic, hangare pentru avioane, spatii pentru depozitare.
Secretarul de stat american Condoleezza Rice si ministrul de Externe Mihai-Razvan Ungureanu au semnat, marti seara, la Palatul Cotroceni, Acordul de acces privind stabilirea de facilitati militare americane in Romania. La ceremonie au asistat atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu. Seful statului a precizat, inaintea semnarii acordului, ca locatiile care vor fi puse la dispozitia SUA sunt Kogalniceanu, Babadag, Cincu si Smardan.
MApN a precizat ca Acordul de acces reglementeaza folosirea unor facilitati militare romanesti de catre fortele SUA, nefiind vorba despre baze americane in sens clasic, ci despre o prezenta americana in facilitatile militare romanesti. „Comandantii acestor facilitati vor fi ofiteri romani”, a mentionat MApN.
Aceste locatii vor fi utilizate in comun pentru antrenamente, exercitii si aplicatii si vor fi deschise desfasurarii unor exercitii sub egida NATO/ PfP, avand ca obiectiv dezvoltarea cooperarii militare regionale.
MApN a precizat ca „Acordul de acces” este „un document cu caracter predominant politic, care reglementeaza cadrul general de desfasurare, pe diferite paliere (politic, militar, financiar, logistic si juridic), a activitatii fortelor armate americane ce vor fi stationate in Romania, stabilind cadrul de interactiune si obligatiile reciproce ale partilor in aplicarea prevederilor documentului”.
Conform prevederilor acordului, Ministerul Apararii Nationale este autoritatea nationala desemnata ca interfata intre fortele americane si autoritatile romane.

Cele mai citite

 Pentagonul e pregătit să trimită nave de război în Marea Neagră

Pentagonul e pregătit să trimită nave de război în Marea Neagră. Distrugătorul USS Arleigh Burke a părăsit Marea Neagră în luna decembrie, dar este...

Creșterea economică a SUA depășește toate prognozele

Creșterea economică a SUA depășește toate prognozele. Economia SUA a crescut la sfârșitul trimestrului trecut, mai mult decât se așteptau analiștii, notează Blomberg. Asta...

Avem bani europeni, planuri scrise și afaceri care mor

Ce ne lipsește ca să fim și noi în rând cu lumea bună, mai ales că urmează să cheltuim bani europeni prin PNRR? Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă