Desi Bush prefera solutia diplomatica, Pentagonul face pregatiri de razboi
Pentagonul a pregatit planuri pentru atacuri aeriene masive impotriva a 1.200 de tinte in Iran, cu scopul de a distruge capacitatile militare ale acestei tari in trei zile.
strategii militari americani se pregatesc nu de un atac nesemnificativ asupra instalatiilor nucleare ale Teheranului, ci de unul de amploare, asupra "intregii armate iraniene", a declarat Alexis Debat, directorul Centrului Nixon pentru terorism si securitate nationala, citat de Sunday Times. "Fie ca vom desfasura un atac nesemnificativ sau o actiune militara de amploare, reactia iranienilor va fi aceeasi" – a fost, potrivit expertului, concluzia armatei americane. "Este un calcul strategic foarte legitim", a apreciat el.
Presedintele american George W. Bush si-a intensificat retorica anti-Teheran saptamana trecuta, acuzand Iranul ca plaseaza Orientul Mijlociu "sub amenintarea unui Holocaust nuclear". El a avertizat ca SUA si aliatii lor vor lua masuri impotriva Iranului "inainte sa fie prea tarziu".
O sursa de la Washington a precizat ca "temperatura creste" in interiorul administratiei americane, strategii Pentagonului fiind de parere ca ar fi prudent sa foloseasca rapid o forta covarsitoare, daca actiunea militara se va dovedi necesara.
Institutul pentru Studii de Razboi a publicat un raport in care foloseste sintagma "razboi de proximitate" si pretinde ca, dupa ce insurgenta sunnita si Al Qaeda din Irak vor fi tinute sub control, interventia iraniana va fi "urmatoarea mare problema cu care se va confrunta coalitia". Israelul, care a avertizat ca nu va permite Iranului sa obtina arma nucleara, a facut propriile pregatiri in vederea unei actiuni aeriene si ar fi dispus sa atace, daca americanii nu vor face acest lucru.
» 3.000 DE CENTRIFUGE
Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat, ieri, ca Iranul a atins o noua etapa in programul sau nuclear, avand mai mult de 3.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului. Iranul instaleaza saptamanal cate o noua serie de 164 de centrifuge, a adaugat el. Afirmatia sa reprezinta o sfidare la adresa Consiliului de Securitate ONU si contrazice raportul din august al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, potrivit caruia Iranul ar avea doar 1.968 de centrifuge operationale si alte 656 in diverse stadii de instalare si testare. Pragul de 3.000 de centrifuge este simbolic, permitand producerea in mai putin de un an a unei cantitati suficiente de uraniu pentru fabricarea bombei atomice. Pe de alta parte, Gardienii Revolutiei, corpul de elita al regimului islamic, si-au schimbat seful. Fostul comandant, Rahim Safavi, a devenit consilier al ayatollahului Ali Khamenei, fiind inlocuit de un militar cu experienta, Mohammad Jaafari.