15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPiesele pentru elicopterele Super Puma, produse la Ghimbav

Piesele pentru elicopterele Super Puma, produse la Ghimbav

IAR Ghimbav va produce piese pentru elicopterele Super Puma, după ce Ministerul Economiei şi Airbus Helicopters vor semna un memorandum pe 4 septembrie.

În urma investiţiei Airbus, ar urma să se creeze aproximativ 700 de noi locuri de muncă la Ghimbav, potrivit deputatului PSD de Braşov, Emil Niţă. Acţionarii IAR Braşov, companie controlată de stat, au hotărât la finele lunii iulie să pună la dispoziţia Airbus Helicopters un teren de 15.000 de metri pătraţi pentru producţia de elicoptere Super Puma în România, dar şi intrarea indirectă în acţionariatul firmei din România a Airbus Helicopter. Astfel, IAR Braşov va pune la dispoziţia Vadstena, companie înregistrată de Airbus Helicopters în România, un teren cu suprafaţa de 15.000 de metri pătraţi în localitatea Ghimbav, păstrând dreptul de proprietate asupra terenului. Aici Vadstena urmează să construiască o hală industrială în suprafaţă de 8.550 de metri pătraţi, destinată proiectului pentru producerea elicopterelor de tip Super Puma MK1.

Intrarea indirectă în acţionariatul firmei din România a Airbus Helicopters se va face numai după încheierea unui acord între Airbus Helicopters, Vadstena, Eurocopter România şi IAR, care să stipuleze modul în care se va repartiza profitul celor două companii controlate de Airbus Helicopters.

Un parteneriat de lungă durată

Airbus Helicopters, denumită anterior Eurocopter, are aproximativ 23.000 de angajaţi la nivel mondial şi este prezentă în țara noastră prin Eurocopter România, companie la care deţine 51% din acţiuni, diferenţa aparținând IAR.

Eurocopter România, creată în 2002, a dezvoltat activităţi legate de piaţa civilă şi militară şi este principalul centru industrial din cadrul grupului care execută lucrări de reparaţie/revizie şi modernizare pentru elicopterele Puma şi Alouette de pe piaţa mondială. Din 2008, Eurocopter România a demarat activităţile pentru elicopterele Super Puma, asigurând lucrările de întreţinere, reparaţiile capitale şi upgrade-urile.

Fabrica IAR Braşov a fost înfiinţată în urmă cu 90 de ani. Din 1968 aceasta s-a specializat în producţia de elicoptere în parteneriat cu Aerospatiale Franţa, în prezent subsidiară a Eurocopter.

Cele mai citite

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos, spune că Dumnezeu l-a îndrumat să se facă actor

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos în filum "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson și în care joacă și Maia...
Ultima oră
Pe aceeași temă