11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPictorul Adrian Ghenie va dona un tablou pentru „Cumințenia Pământului”

Pictorul Adrian Ghenie va dona un tablou pentru „Cumințenia Pământului”

Pictorul Adrian Ghenie, cel mai bine cotat artist vizual român, va dona una dintre lucrările sale pentru opera „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși, a anunțat ministrul Culturii, Corina Șuteu, pe Facebook, potrivit Digi24.

Banii obţinuţi prin vânzarea tabloului donat de Adrian Ghenie vor ajunge în conturile destinate cumpărării sculpturii lui Brâncuşi.

Citește și: Participanții la Festivalul Summer Well, îndemnați să doneze pentru „Cumințenia Pământului”

Până la 1 august, autorităţile au strâns puţin peste 361 mii de euro, adică doar şase la sută din cât şi-a propus.

Adrian Ghenie este cel mai bine vândut artist român al ultimelor decenii. Mai multe lucrări ale sale s-au vândut recent la casele de licitaţii internaţionale cu mai multe milioane de euro.

 

Există mai multe modalități prin care românii pot dona pentru achiziția operei: prin SMS, direct prin intermediul site-ului campaniei, www.brancusiealmeu.ro, prin intermediul celui mai mare retailer online din România, eMag, unde românii pot cumpăra virtual, pe www.emag.ro, „Cumințenia Pământului”, donând astfel în conturile campaniei pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși; virând lei, euro și dolari, prin transfer bancar sau prin depunere de numerar, în conturile deschise pe numele Ministerului Culturii de către băncile comerciale. Conturile sunt disponibile pe site-ul www.brancusiealmeu.ro.

Printre personalitățile care și-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripție publică se regăsesc Doina Lemny, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, Francois Saint-Paul — ambasadorul Franței, Răzvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu și Cosmin Alexandru.

Campania de colectă națională „Brâncuși e al meu” are ca țintă strângerea sumei de 6 milioane de euro din donații publice până la sfârșitul lui septembrie. Acestei sume i se adaugă 5 milioane de euro alocate de Guvern, pentru ca opera lui Brâncuși să intre în proprietatea statului, după achiziționarea de la proprietarii săi actuali — moștenitorii arhitectului Gheorghe Romașcu.

Cele mai citite

Criză de teste de sarcină în localitățile rămase fără păcănele

Ilustrație: Marian Avramescu Legea prin care a fost interzisă prezența păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori se poate dovedi o...

Nici România, nici Republica Moldova n-au avut reprezentanți la parada de la Moscova. Șefa regiunii autonome Găgăuzia, invitată de Putin, susține că a reprezentat...

În timp ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sărbătorit "Ziua Europei" la Chișinău, șefa regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guțul, a...

Tricolorii, aproape de Mondial. România, victorie la limită în barajul cu Cehia

Naţionala de handbal masculin a României a surclasat Cehia cu scorul de 31-30, la Baia Mare, în turul barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial...
Ultima oră
Pe aceeași temă