31.1 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoNici România, nici Republica Moldova n-au avut reprezentanți la parada de la...

Nici România, nici Republica Moldova n-au avut reprezentanți la parada de la Moscova. Șefa regiunii autonome Găgăuzia, invitată de Putin, susține că a reprezentat „întreaga Moldovă”

În timp ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sărbătorit „Ziua Europei” la Chișinău, șefa regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guțul, a asistat la parada militară organizată la Moscova în cinstea Zilei Victoriei, declarând că reprezintă „întreaga Moldovă” în fața lui Putin.

Regimul Putin a organizat o paradă militară la Moscova, în ziua de 9 mai 2024, prin care Rusia a sărbătorit, separat de țările occidentale, Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Niciun șef de stat sau de guvern din țările care erau aliate cu URSS, în cel de-al doilea Război Mondial, n-au stat alături de președintele Putin. În schimb, un politician minor din Republica Moldova, Evghenia Guțul, membră a unui partid pro-rus, s-a dus la Moscova și a susținut că ea reprezintă acolo „întreaga Moldovă”. Evghenia Guțul este recent aleasă în funcția de guvernator (bașkan) al regiunii autonome Găgăuzia, care se află în sudul Republicii Moldova.

„La fel ca întregul popor sovietic multinațional, găgăuzii au îndurat cu fermitate toate greutățile și privațiunile războiului. De aceea astăzi ne numim pe bună dreptate moștenitorii Marii Victorii.
Dragii mei, mă adresez vouă de la Moscova. Parada din Piața Roșie va începe chiar într-o oră. Sunt onorată să reprezint Găgăuzia și toată Moldova la acest eveniment. Îi mulțumesc președintelui Rusiei Vladimir Vladimirovici Putin pentru că m-a invitat să particip la evenimente festive. Acesta este un semn înalt de prietenie și încredere între popoarele noastre. Am făurit Marea Victorie împreună și astăzi suntem din nou aici pentru că face parte din istoria noastră comună. Nimeni nu poate rupe prietenia noastră veche de secole!”, a susținut bașkana Găgăuziei într-un mesaj în limba rusă, postat pe facebook.

Evghenia Guțul a postat și o fotografie care ar fi fost realizată în Piața Roșie din Moscova, într-o tribună. În această imagine, Guțul apare alături de un bărbat și de o femeie despre care afirmă că sunt Ilan Șor și Marina Tauber. Ambii sunt politicieni din Republica Moldova, foarte controversați. Ilan Șor este șeful partidului Șor (de opoziție) iar Marina Tauber este o deputată din partidul Șor. La rândul ei, Guțul fusese aleasă guvernator al Găgăuziei ca reprezentantă a aceluiași partid.

Nici România, nici Republica Moldova nu au avut reprezentanți oficiali la parada militară din 9 mai 2024 de la Moscova. În aceste zile, președintele Klaus Iohannis se află în vizită de lucru în SUA. La rândul ei, președinta Maia Sandu s-a aflat, la 9 mai, la Chișinău, unde a sărbătorit „Ziua Europei”. Pe de altă parte, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat că „țările neprietenoase nu au fost invitate la paradă pentru al treilea an consecutiv”. „Nu au mai fost invitați din 2022 pentru că regimurile din aceste țări urmăresc – hai să formulăm – o politică neprietenoasă. Am introdus acest termen, dar de fapt duc o politică agresivă față de țara noastră. Ei o formulează ca provocând o înfrângere strategică. Noi îl formulăm drept un război hibrid”, a declarat Maria Zaharova.

Acum câțiva ani, președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, fusese primit de președintele Putin la Moscova. La acel moment, Putin i-a făcut cadou lui Dodon o hartă a „Moldovei mari”. Harta reprezenta Moldova lui Ștefan cel Mare, care se întindea de la Carpați până la Nistru. Se vede o ciudată asemănare între harta oferită de Putin unui fost președinte pro-rus și declarația guvernatoarei pro-ruse Evghenia Guțul, care susține că ea reprezintă „întreaga Moldovă”.

În ziua de 8 mai 2024, agenția oficială de presă TASS anunța că președintele Putin a trimis telegrame de felicitare, în cinstea „Zilei Victoriei în Marele Război Patriotic”, către „liderii” din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghizstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia și Osetia de Sud, „ca și către popoarele din Georgia și Moldova”. Nu este clar cum ar fi ajuns telegrama adresată „poporului Republicii Moldova” la Evghenia Guțul. Pe de altă parte, în lista celor felicitați de Putin se remarcă Abhazia și Osetia de Sud. Acestea nu sunt țări ci sunt componente ale Georgiei – o țară desprinsă din fosta URSS, care încearcă să intre în UE. Drept represalii, militari ai Rusiei ocupă ilegal regiunile Osetia de Sud și Abhazia.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că Rusia nu a invitat „țările neprietenoase” să trimită reprezentanți la parada militară de la Moscova, din 9 mai. De fapt, este vorba de acele țări democratice care au condamnat atacarea Ucrainei de către Rusia și au impus sancțiuni contra regimului Putin.

„Țările neprietenoase nu au fost invitate la paradă pentru al treilea an consecutiv. Nu au mai fost invitați din 2022 pentru că regimurile din aceste țări urmăresc – hai să formulăm – o politică neprietenoasă. De fapt, duc o politică agresivă față de țara noastră”

Maria Zaharova,

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

Evghenia Guțul este un politician minor din Republica Moldova, care a fost aleasă în funcția de guvernator (bașkan) al regiunii autonome Găgăuzia cu susținerea partidului Șor. Partidul Șor este un partid de opoziție, pro-rus. Liderii acestui partid sunt acuzați de fraude economice și de inițierea unor proteste ilegale în Republica Moldova.

„Sunt onorată să reprezint Găgăuzia și toată Moldova la acest eveniment. Îi mulțumesc președintelui Rusiei Vladimir Vladimirovici Putin pentru că m-a invitat să particip la evenimente festive. Acesta este un semn înalt de prietenie și încredere între popoarele noastre”

Evghenia Guțul,

Guvernatoarea Găgăuziei

Guvernatoarea Unității Teritorial Administrative Găgăuzia a fost aleasă în această funcția cu susținerea partidului Șor, care are o orientare pro-rusă.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă