20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPiaţa imobiliară din Năvodari, în picaj

Piaţa imobiliară din Năvodari, în picaj

Terenurile intravilane din localitate se vând în 2010 cu sume de apoximativ patru ori mai mici decât în anul 2008.

Oraşul Năvodari a devenit în ultimii ani paradis imobiliar pentru investitori, dar şi pentru familiile care vor să-şi ridice un cămin. Totul se datorează preţurilor scăzute practicate pentru un metru pătrat de teren intravilan. Deşi piaţa imobiliară este blocată în ceea ce priveşte locuinţele, terenurile încă mai prezintă interes, cel puţin în  Năvodari. Localitatea ce se extinde până la intrare în staţiunea Mamaia a fost preferata mai multor dezvoltatori care au ridicat complexuri de locuinţe sau unităţi de cazare. Sezonul estival 2010 a demonstrat celor care au investit bani în zonă că totul a meritat datorită numărului mare de turişti veniţi în vacanţă.

Preţuri pe măsura crizei

Deşi multe construcţii au fost ridicate în ultimii cinci ani pe terenurile aflate între oraş şi staţiunea Mamaia, încă mai există suficient pământ de scos la vânzare. Criza i-a afectat pe proprietari, mulţi fiind constrânşi să se conformeze noii pieţe imobiliare şi să reducă drastic preţurile. Dacă în 2008 un metru pătrat de teren intravilan aflat în zona Hanul Piraţilor se vindea chiar şi cu 350 euro, acum aceeaşi suprafaţă se vinde cu 100 euro. „Doar în zona Tunuri, pe partea cu canalul, se mai vinde cu 150 euro metrul pătrat. Sunt mulţi care ţin de preţ. Rareori mai auzi că scade cineva preţul la 90 euro/mp”, ne-a informat Constantin Manole, reprezentant agenţie imobiliară. Cât despre terenurile din localitate, costul unui metru pătrat a scăzut de 3-4 ori. Cea mai bună zonă a oraşului, Zona Vile, renumită pentru terenurile vândute cu 200 euro/mp în 2008, a ajuns zona în care se practică preţuri de 30-50 euro per metru pătrat.

Estul versus centru

O dată cu trecerea timpului, cea mai ieftină parte a oraşului din punct de vedere imobiliar rămâne zona de est. Un apartament cu 3 camere aflat la etajul 4 se vinde cu maximum 30.000 euro. Acelaşi imobil situat în centrul localităţii ajunge la 50.000 euro, cu 40.000 euro mai puţin faţă de anul 2008. „Se vinde, dar se vinde cu bani puţini. Ofertele sunt foarte multe, iar tranzacţiile sunt foarte puţine”, a afirmat Constantin Manole. Momentul este propice pentru tinerele cupluri care vor să-şi întemeieze o familie. Apartamente de 3 camere situate în zone bune ale Năvodariului se vând cu 26.000-28.000 euro. Alţii sunt dispuşi să vândă case cu două camere în duplex pentru 26.000 euro sau case P+E+M pentru 35.000 euro. Garsonierele au cele mai mici preţuri, de la 9.500 euro până la 18.500 euro.  

Cumpărători chibzuiţi

„Noi vindem acum terenuri intravilane la preţurile de extravilan practicate în urmă cu doi ani”, a declarat Constantin Manole, un agent imobiliar din localitate. Numeroasele oferte blochează de cele mai multe ori piaţa. Potrivit acestuia, cei interesaţi analizează mult mai mult propunerile agenţiilor imobiliare sau ale proprietarilor fără să fie constrânşi de teama că ar putea rata ocazia şi nu ar mai găsi terenuri bune la preţuri scăzute.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă