28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialPetrom a vândut activele de explorare din Rusia

Petrom a vândut activele de explorare din Rusia

Petrom a anunţat luni că a vândut participaţia sa de 74,9% la Ring Oil partenerului său minoritar, Mineral and Bio Oil Fuels Limited (MBO), cele două părţi convenind să nu facă publice preţul şi condiţiile contractului de vânzare, informează NewsIn.

“În condiţiile mediului economic actual şi ca urmare a prioritizării proiectelor noastre de investiţii, am decis să vindem activele noastre existente din Rusia. Aşa cum am anunţat, strategia noastră pentru 2015 vizează atingerea potenţialului în E&P şi compensarea declinului natural în România, precum şi dezvoltarea activităţilor internaţionale în Kazahstan. Portofoliul nostru curent, din România şi internaţional, precum şi investiţiile semnificative, asigură o bază solidă pentru aprovizionarea cu petrol şi gaze”, a declarat responsabilul pentru activitatea de Explorare şi Producţie din cadrul Petrom, Johann Pleininger.

OMV Petrom a preluat în septembrie 2006 un pachet majoritar de 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd., o companie din Cipru, având acţionari din Rusia şi din alte ţări, cu o experienţă vastă în explorarea şi producţia de ţiţei, ca şi în comercializarea de ţiţei şi produse petroliere şi în domeniul forajului de sonde, în Rusia şi în Comunitatea Statelor Independente.

Portofoliul Petrom a fost reprezentat de opt licenţe de explorare în Regiunea Saratov, localizată la aproximativ 1.000 km sud-est de Moscova, şi două în Komi, la aproximativ 1.200 km nord-est de Moscova. În urma activităţilor de explorare desfăşurate împreună cu MBO, în august 2009, s-a înregistrat un succes la sonda Lugovaya-1, situată în regiunea Saratov, sub licenţa Kamenski.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează in România rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 823 milioane barili echivalent petrol (854 milioane de barili echivalent petrol la nivel de Grup), are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 268 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

În anul 2009, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3 miliarde euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 696 milioane euro. OMV, grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud Est deţine 51,01% din acţiunile Petrom. OMV activează în 12 ţări în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 17 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Cele mai citite

Începe renumărarea voturilor la două secții din Sectorul 2

La două secții de votare din Sectorul 2 al Capitalei începe acțiunea de renumărare a voturilor, în urma alegerilor desfășurate în ziua de duminică,...

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...

BACALAUREAT 2024. Luni are loc proba de limba și literatura română 

Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura română -...
Ultima oră
Pe aceeași temă