12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialPeste o lună vom şti câţi români am mai rămas

Peste o lună vom şti câţi români am mai rămas

Institutul Naţional de Statistică va anunţa în 4 iulie rezultatele finale privind populaţia ale recensământului care a avut loc în 2011, iar cele privind locuinţele vor fi făcute publice în septembrie-octombrie, a anunţat preşedintele instituţiei, Tudorel Andrei.

Preşedintele INS anunţa, în 13 martie, că rezultatele finale privind recensământul efectuat în 2011 vor fi prezentate în iulie, cu trei luni mai devreme decât termenul iniţial, iar datele vor fi analizate şi discutate cu o comisie de experţi.

Miza politică a recensământului

Potrivit rezultatelor preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, anunţate în august 2012, populaţia stabilă a României este de 19.043.767 de persoane, cetăţeni români şi străini cu domiciliul sau reşedinţa în România, dintre care 9.764.011, respectiv 51,3%, sunt femei.

Eurostat a fixat pentru recensământul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivalează cu începutul anului 2014.

Recensământul a fost puternic politizat încă de la faza de culegere a datelor, când opoziţia din 2011 a boicotat procesul, reclamând că datele solicitate de statisticieni ar urma să fie utilizate în scop electoral. Ulterior, rezultatele recensământului au căpătat o importanţă politică mult mai dramatică, miza fiind validarea referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. La acel moment, mai mulţi politicieni au acuzat INS că ar tergiversat finalizarea referendumului. Cu acelaşi prilej, şeful INS a precizat că se doreşte schimbarea totală a formei de organizare a următorului recensământ, precizând că se va renunţa la forma clasică, a interviului faţă în faţă, şi se va opta pentru o formă combinată.

Costuri prea mari

“Intenţionăm să schimbăm total forma de organizare a următorului recensământ. Să putem spune: 2011 rămâne ca ultimul recensământ în formă clasică.”, a spus preşedintele INS. Tudorel Andrei a precizat că este posibil ca noua formă, pentru care nu există deocamdată o variantă clară, să fie aplicată şi peste doi – trei ani, menţionând că aceasta ar putea consta în existenţa unui eşantion şi folosirea unor baze de date din surse administrative. Modul de culegere a datelor se va schimba pe toate statisticile legate de populaţie, a mai spus Tudorel Andrei.

El a adăugat că şi în cazul ultimului recensământ, din 2011, au fost utilizate baze de date ale unor surse administrative, şapte la număr, printre care ANAF, Casa de Pensii şi Ministerul Educaţiei, în momentul în care s-a constatat o subevaluare. Costul formei clasice de organizare a recensământului este foarte mare, a mai spus Tudorel Andrei.

“Enunţul clar este că ne modernizăm. Trebuie să ţinem seama de ce au făcut şi alţii, iar acesta să fie ultimul recensământ în formă clasică”, a spus Tudorel Andrei, fără a preciza care va fi noua formă de organizare a unui recensământ, menţionând doar că va fi o “formă combinată”.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă