20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPescuit sportiv in Delta Dunarii

Pescuit sportiv in Delta Dunarii

» Delta Dunarii este unul dintre cele mai cautate locuri din Europa in materie de pescuit sportiv.

» Iubitorii pescuitului intalnesc aici un adevarat paradis.

Considerata cea mai mare intindere de stuf din lume, una din marile bogatii ale Deltei este fondul piscicol, reprezentat de peste 100 de specii cum ar fi: crapul, somnul, avatul, platica, stiuca, babusca, rosioara, caracuda, morun, nisetru, cega, pastruga, viza (Acipenseridae Sturio, un peste rar intalnit in apele noastre). In lacuri intalnim salaul, stiuca, chefalul, bibanul, carasul. La punctele de varsare in mare se pot pescui hamsii, sardele, amurul alb, tiparul, calcanul si altfel de specii. Pesti migreaza periodic din baltile Deltei in Dunare si invers, pentru hranire si reproducere. Vegetatia si adancimile mici ale apei, de maximum doi metri, fac ca pescuitul stationar sa fie mai dificil. De aceea, in general in lacuri se pescuieste la lingurite stiuca si biban, chiar daca sunt populate si de crap, somn, salau, caras, etc. Crapul si somnul se ascund sub plauri, ceea ce face imposibil pescuitul lor, numai metodele traditionale au sorti de izbanda in acest caz. Pe majoritatea canalelor din Delta se formeaza curenti de apa, iar pescuitul la stiuca nu este fructuos. Lipsa vegetatiei pe fundul canalului inlesneste pescuitul stationar. De aceea, pe cursul canalelor se pescuiesc in general somn, crap, salau, biban, platica si caras. In zona Caraorman – Delta Dunarii se gasesc cele mai multe locuri de pescuit, care, in functie de particularitati si speciile de pesti ce le populeaza, se impart in cinci zone distincte.

Crisan-Caraorman
Acest canal a fost finalizat la inceputul anilor ‘80 si facea parte dintr-un proiect ambitios de transformare a Caraormanului intr-un centru economic major. Se dorea exploatarea pe scara larga a dunelor de nisip din apropierea satului. Dimensiunile generoase (este lat de 100 de metri) arata intentiile fostului guvern comunist de a-l transforma intr-un canal de trafic ridicat. Initial a fost sapat adanc, insa procesul natural de colmatare a redus adancimea in anumite locuri. Particularitatea acestui canal consta in existenta pe parcursul lui a unor portiuni clar delimitate unde se prind anumite specii de pesti. Lacul Puiulet, de marime medie, adanc de aproximativ 2 metri, foarte aproape de Caraorman, este preferat de localnicii care isi intind plasele de pescuit. Prezinta interes pentru stiuca si biban. Este unul dintre cele mai apreciate locuri de pescuit, deoarece de vreo 5- 6 ani se prinde in mod constant rapitor la lingurita.

Garla Perivolovca
Perivolovca are un traseu serpuit, transversal pe directia de curgere a Dunarii, de aceea curentul apei este foarte mic. Legaturile cu Dunarea si canalul Litcov asigura improspatarea apei, fiind un bun refugiu vara pentru pesti. Datorita vegetatiei abundente, a curentului moderat si a legaturilor cu multe lacuri, in Garla Perivolovca se pot prinde salau, somn, crap, stiuca, caras, biban, avat si rosioara.

Canalele Litcov, Vatafu, Puiu-Rosu, Puiulet-Lumina
Garlele si canalele din delta reprezinta un loc de refugiu pentru pesti in perioadele dificile din perioada verii. Zonele mlastinoase cuprinse intre 0 si 1 metru fata de nivelul marii reprezinta 55% din suprafata intregii Delte si sunt populate de stiuca, crap, caras, lin etc. Atunci cand apele se retrag speciile din aceste locuri migreaza spre zone mai adanci cum sunt canale si lacuri. Multe specii de pesti isi schimba astfel arealul, trecand dintr- un lac in altul prin canale, garle si brate.

Canalul "Suez"
Prin anii ‘70, in apropierea dunelor de nisip a fost sapat un canal cu o lungime de aproximativ 12 kilometri, care unea Garla Perivolovca, in sud, cu Canalul Litcov, in nord. Se pare ca Ceausescu dorea sa transforme in orezarie o larga suprafata cuprinsa intre Garla Perivolovca si acest canal. Zona cuprindea o regiune inundabila intinsa, in care s-a dezvoltat acum o bogata vegetatie in lacuri cu adancimi mici. Ca o reactie la planurile aberante ale dictatorului, acest canal a fost numit de localnici, in mod sarcastic, canalul "Suez".

Obligatii
» Taxele, platite la zi
Pentru practicarea pescuitului sportiv in zonele Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii aflate in gestiunea AJVPS Tulcea, incepand cu 1 aprilie 2009 membrii pescari sportivi trebuie sa achite 5 lei, reprezentand contravaloarea carnetului de membru AJVPS Tulcea, 5 lei inscrierea, 30 lei permisul de pescuit sportiv si 80 lei cotizatia de membru pescar. La aceasta din urma se acorda reduceri de pana la 75% din valoarea initiala copiilor, studentilor, pensionarilor si membrilor altor asociatii de profil din tara.

» In general, in lacuri se pescuiesc la lingurite stiuca si biban, chiar daca sunt populate si de crap, somn, salau, caras.

Cele mai citite

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă