20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPescarii chinezi arestaţi sâmbătă de către Paza de Coastă japoneză au fost...

Pescarii chinezi arestaţi sâmbătă de către Paza de Coastă japoneză au fost eliberaţi

Căpitanul şi membrii echipajului unei nave chineze, arestaţi sâmbătă de către Paza de Coastă japoneză, pe care autorităţile nipone i-au suspectat că pescuiau ilegal în apele japoneze, au fost eliberaţi duminică, a anunţat agenţia China Nouă, relatează AFP, conform Mediafax.

Nava de 100 de tone, specializată în pescuit în zone cu corali, a fost interceptată, cu 13 persoane la bord, de către Paza de Coastă japoneză, la o distanţă de aproximativ 45 de kilometri de Insula Miyako, în arhipelagul Okinawa, în sudul Japoniei.

Căpitanul şi membrii echipajului au fost eliberaţi după ce Consulatul General al Chinei la Fukuoka s-a prezentat ca garant pentru ei. Marinarii au părăsit Insula Miyako duminică, cu destinaţia China, a precizat Consulatul, citat de agenţie.

Paza de Coastă japoneză a declarat că acest căpitan era suspectat că pescuia în zona maritimă exclusivă a Japoniei, fără să deţină o autorizaţie în acest sens din partea autorităţilor japoneze.

Acest incident a avut loc într-un context de puternice tensiuni între China şi Japonia, din cauza unui diferend teritorial cu privire la un arhipelag din Marea Chinei de Est. La jumătatea lui septembrie, Japonia a naţionalizat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului Senkaku, revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu, situat la aproximativ 200 de kilometri nord-est de costaele Taiwanului şi la aproximativ 400 de kilometri de Insula Okinawa.

Beijingul trimite cu regularitate nave, iar într-un rând a trimis avioane, în zona Insulelor Senkaku.

În septembrie 2012, arestarea căpitanului unei nave chineze, în apele Insulelor Senkaku, a amplificat şi mai mult tensiunile dintre cele două ţări.

Tokyo l-a eliberat în urma unor presiuni intense şi unor ameninţări cu măsuri de retorsiune în domeniul economic din partea vecinului său.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă