25.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPersecutatii primesc doua tipuri de indemnizatii

Persecutatii primesc doua tipuri de indemnizatii

Stabilirea dreptului la indemnizatia pentru persoanele persecutate de regimul comunist se face de catre Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie din Constanta. Inca din anul 2000, directia a centralizat toate aceste date.
Peste 900 de cetateni au solicitat, pana in prezent, sa le fie rasplatita persecutia politica. Pentru a intra in posesia indemnizatiei, solicitantul trebuie sa se prezinte la sediul Directiei cu certificatul de nastere, de casatorie, buletinul si o serie de acte oficiale eliberate de organele de competenta din care sa rezulte calitatea petentului.
Decretul-lege 118 din 30 martie 1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata, incepand cu 6 martie 1945, precum si a celor deportate in strainatate ori constituite in prizoneri, este legea care stabileste acest drept. Astfel sunt stabilite pentru persecutati doua tipuri de cuantumuri. Pentru persoanele care au executat o pedeapsa privativa de libertate in baza unei hotarari judecatoresti ramase definitive sau au fost lipsite de libertate in baza unui mandat de arest preventiv pentru infractionalitate politica se va acorda o indemnizatie lunara de 100 RON.
In detentie
Potrivit purtatorului de cuvant al DMSSF Constanta, Mariana Fatu, de aceleasi drepturi se bucura inclusiv cetatenii privati de libertate in locuri de detentie in baza unor masuri administrative sau pentru cercetarea organelor de represiune. Amintim ca acest drept este stabilit de Directia de Munca si Solidaritate Sociala, plata fiind efectuata de Casa Judeteana de Pensii.

Cele mai citite

VIDEO. Edward Iordănescu, mândru de băieții lui și de suporterii naționalei: “Muncim din toate puterile ca să nu îi dezamăgim”

Declarația lui Edward Iordănescu, selecționerul echipei naționale de fotbal a României, după egalul cu Slovacia (1-1) și calificarea în optimile de finală ale EURO...

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...

România s-a calificat în optimile de finală ale EURO 2024 de pe primul loc al grupei E

România s-a calificat pentru a doua oară în istorie în optimile campionatului european de fotbal.Toate cele patru echipe au terminat la egalitate de puncte,...
Ultima oră
Pe aceeași temă