16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPerformanţă pe banii părinţilor

Performanţă pe banii părinţilor

Prezenţa în delegaţia care reprezintă România la Festivalul Olimpic al Tineretului European, de la Liberec a patinatoarei Sabina Mariuţă, care locuieşte şi se pregăteşte în Canada, stârneşte curiozitatea colegilor de lot.

 

La prima vedere, Sabina Mariuţă face notă discordantă de restul colegelor din lotul reprezentativ doar în momentele când stă de vorbă cu antrenoarea sa personală Josee Normand, pentru că cele două comunică în acea franceză ciudată care se vorbeşte în Quebec, greu de priceput chiar şi pentru descendenţii lui Alexandre Dumas. În rest, are acelaşi aer copilăresc, poartă acelaşi echipament ca toată lumea şi este la fel de comunicativă ca toţi coechipierii săi. Poveştile pe care le spune despre via¬ţa ei în Canada, despre cum a început patinajul artistic de performanţă, despre sacrificiile pe care le fac părinţii ei pentru a-i plăti un antrenor particular sau despre cum o ajută profesorii să recupereze orele pierdute de la şcoală din cauza competiţiilor la care participă o fac însă să arate un pic altfel în ochii celorlalţi sportivi din lot. În plus, deşi a crescut în Canada de la patru ani, este singura reprezentantă a României la patinaj artistic atât la tineret, cât şi la seniori, deşi abia a împlinit 16 ani.

„Părinţii mei plătesc totul. În jur de 16.000 de dolari pe an”

„Cum adică tu îţi plăteşti singură antrenoarea şi-ţi cumperi singură echipamentul? Eu n-aş face niciodată aşa”, s-a mirat una dintre biatloniste. „Părinţii mei plătesc totul. În jur de 16.000 de dolari pe an. Acum poate au mai scăzut cheltuielile totale, pentru că a început să-mi plătească şi Federaţia Română de Patinaj deplasările la campionatele naţionale sau la cele la care reprezint România. De obicei însă, când sunt plecată, iar antrenoarea merge cu mine, îi dau un salariu de 1.500 de dolari pe săptămână, iar în timpul anului tariful ei este de 50 de dolari pe oră, în funcţie de câţi elevi are, pentru că nu se ocupă numai de mine. De altfel, de cele mai multe ori, fac în jur de o jumătate de oră cu antrenoarea, iar restul singură. Mă antrenez însă vara la fel de mult ca iarna, pentru că în Canada nici dacă sunt 40 de grade Celsius nu se închid patinoarele. Din cele patru sau cinci ore în care exersez zilnic, cel puţin trei le petrec pe gheaţă, iar în restul timpului fac pregătire fizică. Diferenţa faţă de antrenamentele pe care le fac românii este că la mine nu există pauză, adică nu am antrenamentul împărţit în două, cu oră de odihnă între sesiunile de pregătire, să le spunem”, a povestit Sabina Mariuţă.

În Canada, profesorii sunt concediaţi dacă nu-i ajută pe sportivi

„Dar cum poţi lipsi atâta vreme de la şcoală, mai ales că mergi la concursuri pentru altă ţară? Nu se uită urât profesorii la tine când te întorci la şcoală după o lungă absenţă? Că pe noi, în cel mai fericit caz, ne iau peste picior”, a fost curioasă o altă componentă a lotului nostru care, evident, de teama de a nu fi pedepsită, a dorit să-i păstrăm anonimatul. „Eu sunt la o şcoală cu profil sportiv, iar profesorii ne ajută foarte mult să recuperăm chiar dacă lipsim şi cinci săptămâni, cum mi s-a întâmplat mie acum (n.r. – a reprezentat România luna trecută la Campionatele Europene de seniori, iar în prezent participă la FOTE). De alt¬fel, ei sunt obligaţi prin contract să ne ajute, pentru că în caz contrar riscă să fie concediaţi. Cât despre faptul că reprezint România şi nu Canada, nimeni nu poate să‑mi zică nimic, pentru că ei nu contribuie cu nimic la pregătirea mea.Îmi plătesc singură până şi gheaţa, în jur de 2.400 de dolari pe an”, a explicat patinatoarea noastră din Canada.

„De ce concurezi singură şi nu cu un partener?”, a fost o altă curiozitate a colegelor de lot ale Sabinei. „Am crescut foarte repede, iar prima mea antrenoare a observat acest lucru. Ea m-a sfătuit să-mi văd de treabă singură şi să încerc să-mi fac o carieră la individual. S-a dovedit că sfatul ei a fost excelent pentru că băiatul cu care ar fi trebuit să fac pereche a rămas mic de statură. De fapt, acum e cam cât mine şi sigur nu ne-ar fi mers bine”.

Biatlonista Irina Potângă s-a clasat, ieri, pe locul 6 la proba individual 10 km. Sabina Mariuţă a ocupat locul 21 la programul scurt, din 30 de participante.

Concetăţeană, peste Ocean, cu Lucian Bute

„Dacă eşti din Montreal înseamnă că l-ai cunoscut pe Lucian Bute? Te vei duce la el la meci (n.r. – pe 19 martie, la Montreal, Lucian Bute îşi va pune pentru a şaptea oară în joc centura IBF, pentru titlul mondial, în faţa irlandezului Brian Magge )?”, a continuat seria curiozităţilor. „L-am întâlnit pe Bute acum câţiva ani la biserică. Am vrut iniţial să-l întreb de ceva sponsorizare, dar am aflat că foarte mulţi oameni îi cer bani aşa că doar l-am salutat. Este un tip foarte de treabă. La el la meci nu ştiu dacă voi merge, pentru că biletele sunt foarte scumpe şi nu cred că îmi voi permite”, a spus sportiva.

Cele mai citite

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă