18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialPentagonul acuză regimul de la Damasc că a părăsit prea repede Palmira....

Pentagonul acuză regimul de la Damasc că a părăsit prea repede Palmira. Bashar al-Assad: Ofensiva grupării Stat Islamic este o reacție la avasarea armatei siriene în Alep

Pentagonul acuză, miercuri, forțele regimului sirian că au părăsit prea repede orașul sirian Palmira, oferind, astfel, posibilitatea grupării Stat Islamic (SI) să captureze echipamentele de război lăsate pe teren, informează AFP, citat de Agerpres.

Duminică, jihadiștii au recucerit orașul Palmira, la nouă luni după ce au fost izgoniți de armata președintelui Bashar al-Assad, sprijinită de bombardamentele aeriene ale aliatului rus. În acest context, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis, a afirmat că trupele regimului sirian au părăsit orașul antic „foarte rapid”.

„Regimul susținut de Rusia era atât de focalizat pe Alep, încât a uitat să privească în retrovizor”, a mai spus reprezentantul Pentagonului, care a califiat operațiunea drept „unul dintre contraatacurile cele mai semnificative” lansate de gruparea Stat Islamic.

„În consecință, SI a capturat tot materialul lăsat pe loc de regim. Asta ar putea include vehicule blindate, artilerie”, a mai spus Davis.

Tot miercuri, președintele sirian Bashar al-Assad a declarat, pentru Russia Today, că, prin ofensiva asupra orașului antic Palmira, gruparea Stat Islamic a încercat să oprească avansarea armatei siriene pe frontul din Alep.

„Această ofensivă este o reacție la avansarea armatei siriene în Alep”, a declarat Al-Assad în interviul pentru postul rus de televiziune.

Potrivit lui Bashar al-Assad, teroriștii nu vor reuși să-și atingă scopul: să deturneze atenția forțelor guvernamentale și să împiedice victoria lor în Alep.

La rândul său, Moscova a deplâns luni absența cooperării militare cu Statele Unite. Astfel, autoritățile de la Kremlin au susținut că această lipsă de susținere a dus la pierderea orașului Palmira, pe care jihadiștii l-au cucerit prima dată în mai 2015.

Nici regimul sirian, nici aliatul său rus nu caută să lupte cu SI în Siria, a răspuns purtătorul de cuvânt al diplomației americane, John Kirby, asigurând că cei doi aliați se mulțumesc să zdrobească opoziția, chiar dacă asta are drept cost pierderea a numeroase vieți inocente.

Ofensiva armatei siriene și a aliaților săi a intrat luni în faza sa „finală” în estul Alepului, de unde mii de civili continuă să fugă în timp ce ultimele forțe rebele erau asediate într-o zonă restrânsă. Armata siriană controlează întreg orașul Alep și a oprit operațiunile sale militare, a anunțat marți, la ONU, ambasadorul rus Vitali Ciurkin.

În același timp, SI a preluat controlul duminică asupra întregului oraș antic din Palmira (centru). 

Luni, ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Marc Ayrault, denunța „o formă de minciună permanentă” din partea Rusiei în conflictul sirian, acuzând Moscova în special că „pretinde” să combată terorismul, lăsând în același timp gruparea Stat Islamic (SI) să controleze Palmira. Peste 310.000 de persoane, inclusiv 90.000 de civili, au fost ucise în Siria de la izbucnirea conflictului în martie 2011.

Cele mai citite

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Impactul jocurilor în mediul online asupra vieților noastre

În ultimii ani, lumea jocurilor online a cunoscut o expansiune rapidă, transformându-se într-un fenomen cultural care influențează numeroase aspecte ale vieții cotidiene. Aceste jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă