11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPe Internet suntem tari şi nemuritori

Pe Internet suntem tari şi nemuritori

Cât de mult schimbă New Media paradigma presei actuale este întrebarea pe care şi-au pus-o jurnalişti şi experţi media din România, Slovacia, Malta şi Bulgaria într-un seminar organizat la Timişoara, în perioada 5-7 septembrie 2013, în programul european „Leonardo da Vinci“.

Dacă veţi avea curiozitatea uşor morbidă de a vă căuta un prieten decedat pe Facebook, îl veţi găsi. Puteţi să postaţi în continuare fotografii şi texte pe wall-ul său, prieteni ai lui vor reacţiona cu like-uri. Atât doar că el nu vă va răs­punde. În multe cazuri, şi adre­sa de e-mail va fi activă vre­me îndelungată după dis­pa­riţia sa. În mediul virtual totul e posibil: se pot imagina ne­li­mitat identităţi noi, moar­tea e un accident minor şi fă­ră con­secinţe, accesul şi mul­tiplicarea sunt infinite. Pa­ra­doxal, deplina libertate a Internetului ne­do­mesticită de niciun document de regle­men­tare – vezi ACTA – vine în contradicţie cu sen­timentul că există ascuns în Internet un Big Brother care ne urmăreşte pas cu pas. Agen­tul CIA Edward Snowden susţine, în de­cla­ra­ţi­i­le oferite acum câteva luni publicaţiilor Wa­shing­ton Post şi The Guardian, că FBI şi Agen­ţia Naţională de Securitate au acces la ser­ve­rele Microsoft, Yahoo!, Google, Face­book, AOL, YouTube, Skype, Apple şi PalTalk pentru a su­pra­veghea activităţi din străi­nă­tate. Pro­gra­mul secret PRISM ar permite ast­fel o su­pra­veghere a oricărui cetăţean, fără ordin judecătoresc.

Deşi scandalul Snowden pare să confirme sus­piciunile de control secret, oamenii nu se lasă descurajaţi în a folosi facilităţile magice ale noilor tehnologii care fac posibilă co­mu­ni­ca­rea fără li­mite. Dar schimbă radical şi mersul lumii. Pro­tes­tele îm­po­triva proiectului Ro­şia Mon­tană, extinse în mai multe oraşe ale României şi ale Eu­ropei, s-au organizat pe Face­book şi au adunat ce­tăţeni di­verşi, de la ecologişti la hip­steri, de la intelectuali de no­torietate la ultraşi, de la studenţi la pensionari na­ţio­nalişti. La fel, protestele împotriva ad­mi­nis­tra­ţiei inerte şi corupte a Bucureştiului, în frun­te cu primarul Oprescu, după ce un copil de 4 ani a fost sfâşiat de câinii vagabonzi. Ge­ne­raţia tânără, familiarizată cu mijloacele, se mo­bilizează rapid pe Facebook şi pe Twitter, evitând imixtiuni politice şi agende ascunse. „Roşia Montană este doar un pretext pentru a le spune guvernanţilor că nu pot ignora vo­inţa oamenilor şi că nu pot confisca ţara în fa­voarea propriilor interese de partid şi de gaş­că“, argumenta un protestatar ieşirea ma­sivă în stradă zile în şir a peste 10.000 de bu­cu­reşteni şi a altor câteva mii în mai multe oraşe.

Un banner imens a însoţit demonstraţiile tot mai radicalizate: „Presa română plină de min­ciună“. Reporteri de televiziune aflaţi pe teren s-au plâns de ostilitatea unor protestatari ca­re le-au reproşat obedienţa faţă de politicienii puterii şi atitudinea favorabilă faţă de com­pa­nia Gold Corporation, care a investit imens în reclama TV şi în coruperea presei. Pe Face­book sunt postate sute de opinii care con­damnă acceptarea de către jurnalişti a unor călătorii de „documentare“ la faţa locului sau în Noua Zeelandă, sponsorizate generos de compania canadiană, în schimbul trecerii sub tăcere a riscurilor exploatării cu cianuri a me­talelor. Mediile de socializare devin, iată, un tribunal liber unde nu se poate da şpagă.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă