16.8 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialPartidul Social-Democrat german va sărbători joi 150 de ani de la înfiinţare

Partidul Social-Democrat german va sărbători joi 150 de ani de la înfiinţare

Social-democraţii germani vor sărbători joi, la Leipzig, a 150-a aniversare, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Partidul speră să se relanseze prin participarea unor aliaţi europeni, ca preşedintele francez François Hollande, cu patru luni înainte de alegerile legislative la care conservatorii lui Angela Merkel sunt favoriţi.

“Sunt convins că aceasta ne va da elan pentru alegeri”, declara recent preşedintele Partidului Social-Democrat German (SPD), Sigmar Gabriel. El a afirmat că celebrările din 23 mai vor fi “cea mai mare manifestaţie politică internaţională”.

Condus de un candidat la funcţia de cancelar lipsit de popularitate, Peer Steinbrück, SPD stagnează la aproximativ 23% în sondaje, în timp ce conservatorii (CDU) şi partidul bavarez CSU, impulsionaţi de cancelarul Angela Merkel, foarte apreciată în ţara sa pentru gestionarea crizei euro, sunt creditaţi cu obţinerea a aproximativ 40% din voturi la următoarele alegeri legislative din 22 septembrie.

Cu toate că social-democraţii germani au votat, împreună cu partidul cancelarului, toate planurile de salvare din zona euro, de la începutul crizei, ei nu au încetat să critice politicile de austeritate impuse de către Angela Merkel. Leipzig ar putea să le ofere o tribună ideală.

Un moment important al evenimentului de la Leipzig va fi discursul socialistului François Hollande, căzut, cu siguranţă, la un nivel de impopularitate neobişnuit pentru un preşedinte al celei de-a Cincea Repubicii. Merkel va asista, la rândul său, la celebrări, fără să se adreseze audienţei, spre deosebire de preşedintele german Joachim Gauck.

Angela Merkel şi François Hollande nu au prevăzută nicio întâlnire în marja ceremoniilor. Cu o zi înainte, cei doi lideri vor participa, la Bruxelles, la un summit european consacrat politicii fiscale şi creşterii.

Alţi invitaţi care vor participa la ceremonii sunt cancelarul austriac Werner Faymann şi premierul norvegian Jens Stoltenberg.

La Leipzig, social-democraţii germani vor sărbători 150 de ani de la crearea (23 mai 1863) în acest oraş a Asociaţiei Generale a Muncitorilor Germani (ADAV) de către Ferdinand Lassalle, un fondator al socialismului german care s-a aflat în rivalitate cu Karl Marx şi Friedrich Engels. Social-democraţii germani vor profita pentru a evoca faptele lor, precum şi rezistenţa împotriva nazismului.

Cu toate acestea, impactul evenimentului asupra alegerilor germane se anunţă nesemnificativ, potrivit analiniştilor. “Acest (eveniment) va permite, înainte de orice, mobilizarea membrilor SPD pentru alegeri”, apreciază politologul Jens Walther, de la Universitatea din Dusseldorf (vest).

Referitor la prezenţa cancelarului conservator la ceremonii, Walther o consideră chiar un mic pericol pentru social-democraţi, imaginile putând sugera ideea creării unei mari coaliţii a celor două principale partide germane după alegerile legislative. “Anume aceasta SPD trebuie să evite cu orice preţ”, dacă vrea să câştige voturi, a apreciat el.

În 1963, cancelarul conservator Konrad Adenauer a refuzat să meargă la centenarul SPD, la Hanovra (vest).

Miercuri seara, toţi liderii partidelor socialiste europene se vor reuni la Leipzig. Potrivit lui Gabriel, ei vor trebui să ajungă la o înţelegere în privinţa numelui unui candidat comun la postul de preşedinte al Comisiei Europene (CE).

Social-democratul german Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European (PE), a fost menţionat de presă ca un posibil înlocuitor al portughezului Jose Manuel Barroso.

În aceeaşi zi, liderii de stânga vor fonda, la Leipzig, reţeaua “Alianţa Progresistă”, un fel de platformă de idei mai largă decât Internaţionala Socialistă (IS), evitată de SPD, care şi-a redus considerabil participarea la această organizaţie creată în 1889, la Paris.

“Noua reţea Alianţa Progresistă se adaugă eforturilor făcute pentru reformarea Internaţionalei Socialiste. Trebuie ca aceasta să fie o organizaţie care completează IS şi nu o substituie”, anunţă conducerea Partidului Socialist francez.

Cele mai citite

VIDEO Sebastian Burduja lansează un cântec împotriva lui Nicușor Dan: “Văd ruine când scot capul pe geam și Bucureștiul cum se spală în lighean”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a plasat pe internet un cântec care-l critică pe actualul primar general, Nicușor...

Eugen Tomac dezvăluie abuzul făcut de Austria în privința aderării României la Schengen

Marți, pe 28 mai, europarlamentarul Eugen Tomac a scris pe rețelele de socializare că a primit o scrisoare în care Austria este atacată pe...

Dacian Cioloș, despre PSD și PNL: „Nu sunt în stare nici să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie”

Europarlamentarul Dacian Cioloş susţine că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă