11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialParteneriatul stat-Biserică, între monopol şi eficienţă

Parteneriatul stat-Biserică, între monopol şi eficienţă

Proiectul de lege care prevede un parteneriat între stat şi Biserică în privinţa asistenţei sociale, finanţat în mare parte de stat, stârneşte controverse. Mai multe asociaţii şi fundaţii spun că această lege ar instaura un monopol al Bisericii asupra serviciilor sociale.

 

Institutul pentru Politici Publice şi o serie de organizaţii non-guvernamentale i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge Legea parteneriatului stat-Biserică, iniţiată de PDL. Organizaţiile spun că proiectul este în contradicţie cu principiul competiţiei libere în furnizarea de servicii sociale şi instituind un al doilea monopol, după cel al statului, asupra furnizării de servicii de asistenţă socială.

Conform noii legi, statul va finanţa 80% din proiectele sociale, iar Biserica va acoperi restul de 20% din donaţii şi sponsorizări. În scrisoarea trimisă preşedintelui se aminteşte că în Parlament există un alt proiect de lege referitor la contractarea serviciilor sociale, care prevede ca Biserica să poată participa la proceduri transparente, organizate de autorităţile locale pentru subcontractarea serviciilor sociale, alături de organizaţiile non-guvernamentale.

ONG-urile mai spun că proiectul de lege aprobat miercuri seara de deputaţi nu respectă convenţiile internaţionale privind drepturile copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, pentru că nu promovează serviciile destinate acestora, ci permite finanţarea construcţiei de aşezăminte sociale pe lângă biserici, fără a specifica însă clar care va fi capacitatea sau destinaţia lor.

„Biserica are potenţial electoral”

Alte organizaţii şi reprezentanţi ai opoziţiei au criticat legea pentru că, în opinia lor, parteneriatul dintre stat şi Biserică ar putea fi folosit în scopuri electorale. Asociaţia Secular Umanistă consideră că legea duce la o „discriminare marcantă între cultele religioase şi celelalte ONG-uri care oferă servicii sociale”, potrivit lui Toma Pătraşcu, membru fondator al asociaţei. În plus, spune el, „ne este teamă ca nu cumva această lege să deschidă calea unor ingerinţe politice.” Deputatul liberal Ludovic Orban spune că, prin această lege, „Biserica este pusă în subordinea puterii politice”, iar politicienii nu uită de „potenţialul electoral al bisericii.

Resurse folosite eficient

Reprezentanţii PDL spun însă că nu se pune problema folosirii Bisericii în scopuri politice şi că această lege duce la o folosire mai eficientă a resurselor alocate asistenţei sociale. „Suntem un partid de dreapta, considerăm că parteneriatul stat-Biserică este esenţial pentru buna funcţionare a societăţii româneşti”, a spus ieri purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu. „Mi se pare important ca resursele de investit ale statului în domeniul social şi reţeaua Bisericii să fie corelate pentru a lucra eficient”, a adăugat el.

Raluca Turcan, care a propus proiectul legislativ, spune, şi ea, că statul este avantajat pe termen lung de această lege. Cât despre politizare, deputatul spune că pericolul este redus, pentru că proiectele trebuie să tracă prin mai multe filtre. Totuşi, a adăugat ea, „orice proiect derulat în lume, atâta timp cât este de-rulat de oameni, poate să aibă o componentă subiectivă sau politică, în cazul în care acele persoane sunt oameni politici”.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă