13.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialParlamentul European vrea ca roboții europeni să aibă un “buton al morții”,...

Parlamentul European vrea ca roboții europeni să aibă un “buton al morții”, pentru deconectare în cazul unor violențe

Parlamentul European a decis ca toți roboții să fie echipați cu “un buton al morții”, ce va permite oamenilor să-i deconecteze în cazul unor violențe împotriva oamenilor, potrivit jurnaliștilor de la EFE.

Această regulă a fost adoptată cu 396 de voturi pentru, 123 împotrivă și 85 de abțineri, iar rezoluția cere Uniunii Europene să facă o lege adaptată la un viitor în care roboții vor avea un rol importat în viața de zi cu zi.

În prezent UE dispune de câteva norme orientate spre standardizarea firmelor industriale care folosesc robotică dar nu există legi care să reglementeze interacțiunea socială între oameni și roboți.

Eurodeputații nu vor să blocheze dezvoltarea tehnologie, dar vor ca aceasta să se facă într-un cadru normativ care să se preocupe de „securitatea, intimitatea, integritatea, demnitatea, autonomia și proprietatea datelor”, se arată în acest text care nu are caracter coercitiv.

Rezoluția de 22 de pagini — care menționează o singură dată cuvântul „militar”, pentru a-l include în uzul acceptat al roboticii — sugerează crearea unei agenții europene a roboticii care să ofere consiliere tehnică și etică autorităților și elaborarea unui „Cod de conduită” paralel legislației.

Cele mai citite

Criză de teste de sarcină în localitățile rămase fără păcănele

Ilustrație: Marian Avramescu Legea prin care a fost interzisă prezența păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori se poate dovedi o...

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...

Simona Bucura-Oprescu a discutat cu omologul spaniol despre acordarea dublei cetăţenii pentru românii din Spania

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a discutat joi, la Madrid, cu vicepremierul şi ministrul Muncii şi Economiei Sociale din Spania, Yolanda Diaz Perez, despre cooperarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă