17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialParlamentarii chinezi sunt putrezi de bogaţi

Parlamentarii chinezi sunt putrezi de bogaţi

Cei mai bogaţi 70 de membri ai legislativului din China şi-au sporit anul trecut averea cu mai mult decât valoarea averilor însumate ale celor 535 de membri ai Congresului SUA, preşedintelui, membrilor executivului şi celor nouă judecători de la Curtea Supremă a Statelor Unite, potrivit realitatea.net.

Averea celor mai bogaţi 70 de delegaţi în Congresul Naţional al Poporului, care începe sesiunea de anul acesta pe 5 martie, a ajuns la 565,8 miliarde de yuani (90 miliarde de dolari) anul trecut, după un avans de 11,5 miliarde de dolari faţă de 2010, potrivit revistei Hurun Report, care publică un top al celor mai bogaţi oameni din China, scrie Bloomberg.

În schimb, averea însumată a celor mai importanţi 660 de oficiali americani, din cele trei ramuri ale administraţiei, s-a situat anul trecut la 7,5 miliarde de dolari.

Avansul averii parlamentarilor chinezi reflectă dezechilibrele creşterii economice a Chinei, unde venitul anual pe cap de locuitor a fost în 2010 de 2.425 de dolari, mai puţin ca în Belarus, şi doar o fracţiune din 37.527 dolari în SUA.

“Este extraordinar să vedem un astfel de grad al cobitării dintre avere şi politică. Cu siguranţă adaugă substanţă nemulţumirii din China privind inechitatea extremă din acest moment”, a spus Kenneth Lieberthal, directorul centrului pentru China de la Brookings Institution, Washington.

Congresul Naţional al Poporului, a cărui reuniune anuală ţine o săptămână şi jumătate, este, teoretic, cea mai puternică instiutţie din China. În timp ce legislativul, cu circa 3.000 de delegaţi, este numit în glumă “parlament-ştampilă”, printre membrii săi se află cei mai puternici politicieni şi directori din China.

Cele mai citite

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

Cod galben de vreme rea în 14 județe! Care sunt zonele vizate de avertizare

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă pe parcursul zilei...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă