3.9 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomePoliticăPARIS MATCH: Poate deveni România o monarhie constituțională?

PARIS MATCH: Poate deveni România o monarhie constituțională?

Celebra revistă franceză Paris Match acordă un spațiu larg familiei regale române. “Unii dintre români visează la o monarhie constituțională pentru a pune capăt gravei crize politice,” scrie Stéphane Bern.

În timp ce România trece printr-o criză politică gravă, fără guvern de la căderea premierului Florin Cîțu la începutul lunii octombrie și cu un președinte al Republicii tot mai contestat, familia regală apare tot mai mult în atenția publică, se spune în articolul din revista franceză, care dedică săptămânal un spațiu amplu familiilor domnitoare ale lumii.

Pentru publicația franceză, popularizarea acțiunilor Custodelui Coroanei, Majestatea Sa Margareta, pe canalul public de televiziune pare amuzantă, în condițiile în care România și-a alungat “regii bătrâni,” deși erau populari, cu referire la regretatul Rege Mihai I.

citește și: Marea resetare sau reinventarea lui Marx

Inaugurarea unei statui la Sinaia cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la nașterea Regelui Mihai I (decedat în 2017), asociată cu un timbru comemorativ al Poștei Române, primirea în audiență a ambasadorilor străini, acordarea de diplome studenților voluntari ai Crucii Roșii, gratificarea furnizorilor regali cu decorații regale par pentru jurnalistul francez ceva ciudat într-o țară care oficial este Republică. Acesta a trăit impresia că ar fi revenit în zilele monarhiei. Mai mult, în fața crizei politice și morale prin care trece țara, unii, precum fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, afirmă că „o monarhie constituțională ar fi gestionat mai bine criza, pentru că ea singură poate garanta echilibrul puterilor.”

citește și: Ineptocratul de la Cotroceni are siamezi

“Discreditata putere de la București se sprijină pe aura regală – o dinastie națională provenită din familia germană Hohenzollern-Sigmaringen și pe imaginea imaculată a defunctului Rege Mihai I,” scrie Paris Match

Liderul Partidului Mișcarea Populară din România intenționează să propună o revizuire a Constituției, în această direcție, dând exemplu celelalte monarhii europene.

discursul Majestății Sale Margareta în fața corpului diplomatic, acreditat la București. Paris Match acordă un spațiu larg familiei regale române

Fiica și moștenitoarea Regelui Mihai I, Margareta, revenită în urmă cu treizeci de ani pe pământul strămoșilor ei, a continuat să joace un rol pacificator prin acțiunile sociale, caritabile sau culturale ale fundațiilor sale, fiind ajutată de soțul ei, fostul actor român Radu Duda. Așezată pe un jilț care are încrustat numele său, în fosta sală a tronului a palatului regal din București, prezidează ceremonii oficiale, cum a fost cea a primirii în audiență a corpului diplomatic acreditat la București. Tradiția reuniunii anuale cu ambasadorii la Palatul Regal e de pe timpul lui Carol I, mai scrie Paris Match.

Celebra revistă franceză Paris Match: Custodele Coroanei le-a vorbit străinilor despre talentatul popor român

A vorbit în engleză reprezentanților puterilor străine, precum un monarh constituțional, a intervenit cu reținere și înțelepciune în dezbaterea națională.

Celebra revistă franceză Paris Match mai scrie

“Ştiu, desigur, că luptele politice sunt esenţa democraţiei. De asemenea, ştiu că este uşor pentru cineva ca mine să facă apel la unitate naţională. Dar, în seara aceasta, aş vrea să fac un alt apel: unul la responsabilitate naţională. Nu ne putem aştepta ca partenerii noştri apropiaţi să ne ia în serios dacă petrecem luni de zile fără un Guvern şi dacă miniştrii vin şi pleacă lunar. Nu ne putem aştepta ca alegătorii să respingă politicienii populişti, dacă politicienii existenţi nu le oferă nimic. Sectorul nostru privat este vibrant, talentat şi competent. Dar nu ne putem aştepta să revenim la o creştere economică puternică – de care are mare nevoie naţiunea noastră – dacă singurul lucru pe care politicienii şi oficialii noştri îl fac este să se certe pe portofoliile Cabinetului”, a afirmat Majestatea Sa Margareta în discursul rostit la Seara Regală dedicată Corpului Diplomatic, desfăşurată în Sala Tronului de la Palatul Regal.

citește și: Unde sunt boii de altădată?

În fața audienței, Custodele Coroanei române s-a declarat gata să-și servească țara în orice calitate pe care aceasta o va considera potrivită, mai notează publicația.

Un lucru este cert: problema restaurării monarhiei a intrat în dezbaterea politică românească, trage concluzia jurnalistul de la „Paris Match.”

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Sindicatul Național Hidroenergetica acuză conducerea Hidroelectrica că dezinformează

Sindicatul National Hidroenergetica, membru al Federației Naționale Mine Energie, afiliată CNS Cartel ALFA, se declară revoltat de faptul că nu poate avea un dialog cu...

Este oficial: România nu intră în Schengen în acest an

Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an, a transmis miercuri seara pe Facebook, europarlamentarul Eugen Tomac, precizând că pe 5 decembrie...

Cum va fi vremea de 1 decembrie

Meteorologii nu vin cu vești bune pentru 1 decembrie. În mare parte din țară vor fi precipitații abundente, ceea ce înseamnă lapoviță și ninsoare....
Ultima oră
Pe aceeași temă