33.2 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSpecialPapa îşi începe vizita istorică în Marea Britanie

Papa îşi începe vizita istorică în Marea Britanie

Papa Benedict al XVI-lea a ajuns joi în capitala Scoţiei, Edinburgh, unde va începe prima vizită a unui Suveran Pontif în Marea Britanie din ultimii 28 de ani, informează BBC.

Papa se va întâlni cu Regina Elisabeta a II-a la Palatul Holyrood, după care va traversa oraşul.

Slujba în aer liber o va ţine în Glasgow.

La acest eveniment sunt aşteptate zeci de mii de persoane, printre care şi protestatari.

Asta în condiţiile în care unul dintre aghiotanţii Papei s-a întors în Italia după ce ar fi afirmat, la aterizarea pe aeroportul din Heathrow, că e ca şi cum ar fi ajuns “într-o ţară din Lumea a Treia”.

Precedentul Suveran Pontif care a vizitat Marea Britanie a fost Ioan Paul al II-lea, în 1982. Atunci a fost invitat de Regină, nu de Biserică.

Acuzaţii de abuz sexual

Conştient de reticenţa cu care este privit Vaticanul în rândul multor clerici din Marea Britanie, Benedict al XVI-lea a declarat că va folosi această vizită pentru a transmite un mesaj de credinţă tuturor britanicilor, fie ei catolici sau anglicani.

Premierul David Cameron a descris cele patru zile pe care Papa la va petrece în Marea Britanie drept “o perioadă specială, nu doar pentru cei şase milioane de catolici, ci pentru toţi credincioşii din UK”.

Benedict al XVI-lea va fi întâmpinat însă şi de către manifestanţi care susţin că – în timpul copilăriei – au fost abuzaţi sexual de preoţii catolici.

Papa ar putea să accepte o întâlnire privată cu aceşti protestatari.

Dar va trebui să facă faţă şi manifestanţilor presbiterieni sau de altă orientare, care resping viziunea papalităţii asupra tehnicilor anticoncepţionale, drepturilor homosexualilor sau avortului.

Admiratori puţini

Poliţia nu se aşteaptă totuşi la proteste de amploare.

Nici admiratorii Papei nu vor fi pe cât de mulţi se aştepta Biserica Catolică din Scoţia. Pentru slujba din Glasgow fuseseră puse în vânzare 100 de mii de bilete, dar nu s-a vândut decât 65 de mii.

În Ţara Galilor sau Anglia au rămas, de asemenea, mii de bilete fără cumpărători.

Altă controversă legată de vizita Suveranului Pontif în Marea Britanie se referă la costurile acestui eveniment: între 10 şi 12 milioane de lire sterline, din banii contribuabililor britanici.

“Papa să vină când vrea în Marea Britanie, dar vizitele să fie plătite din bogăţia enormă a Vaticanului”, a cerut Juliet Wilson, reprezentantă a Societăţii Umaniste din Scoţia.

Cele mai citite

Câștigătoarea EURO 2024 va pleca acasă cu 28 de milioane de euro. Suma pe care o are garantată România

Naționalele care vor lua startul la Campionatul European din Germania vor împărţi un fond de premiere de 331 milioane euro. Câștigătoarea va primi 28,25...

Creștem împreună în UE – despre cum s-au dus beneficiile dezvoltării noastre în Europa în buzunarele românilor

O teză care s-a vehiculat cu insistență timp de ani de zile este aceea că românii sunt cei mai săraci cetățeni din Uniunea Europeană,...

Consumul privat a crescut cu aproape 10% în aprilie 2024, după măsurile Guvernului PSD care au dus la mărire a veniturilor românilor

Consumul privat rămâne un motor al creșterii economice naționale, ca urmare a majorărilor salariale introduse de Guvernul Marcel Ciolacu, cât și măsurile de plafonare...
Ultima oră
Pe aceeași temă