20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPapa Francisc a transmis, în Parlamentul European, un mesaj "tuturor cetățenilor Europei"

Papa Francisc a transmis, în Parlamentul European, un mesaj “tuturor cetățenilor Europei”

Papa Francisc a susținut, marți, un discurs solemn în plenul Parlamentului European pe tema demnității umane. Emigratia, protectia mediului si promovarea drepturilor omului si a democratiei au fost alte teme subliniate de Papa intr-un discurs care a cerut Europei "sa redescopere cele mai bune parti ale sale". 

In deschiderea sedintei solemne, Presedintele Parlamentului, Martin Schulz, a spus ca pierderea increderii oamenilor in politica, la nivel national si european, este "uriasa", subliniind ca nicio institutie nu poate functiona daca nu are sprijin. "Trebuie ca noi toti sa cooperam pentru a recastiga increderea pierduta", a spus el.

Presedintele Schulz a subliniat "obiectivele comune" ale UE si ale bisericii catolice in promovarea "valorilor tolerantei, respectului, egalitatii, solidaritatii si pacii", adaugand ca "Uniunea Europeana inseamna mai mult incluziune si cooperare decat excludere si confruntare".

Drepturile si demnitatea omului

"As vrea sa ofer un mesaj de speranta si incurajare catre toti cetatenii Europei", a spus Papa Francisc deputatilor. El a spus ca demnitatea a fost conceptul cheie in procesul de reconstructie a Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial si a salutat faptul ca "promovarea drepturilor omului este o tema centrala in angajamentul UE de a sustine demnitatea persoanei" atat in Uniune, cat si in relatiile acesteia cu tari terte.

Parlamentul European are "responsabilitatea de a tine democratia vie pentru popoarele Europei": democratiile nu trebuie "sa colapseze sub presiunea intereselor multinationale care nu sunt universale", a spus Papa Francisc, adaugand ca "a venit timpul sa promovam politici care sa creeze locuri de munca, dar mai presus exista o nevoie de a reinstaura demnitatea muncii prin asigurarea unor conditii de munca potrivite".

Mediul si imigratia

"Europa a fost mereu un pioner in eforturile de promovare a ecologiei", a subliniat Papa. Respectarea mediului inseamna nu numai sa nu fie distrus, ci si "utilizarea lui in scopuri bune", cum ar fi inlocuirea risipei de hrana cu oferirea ei pentru cei care au nevoie.

Papa Francisc s-a referit si la tema imigratiei in UE, spunand: "Nu putem permite ca Mediterana sa devina un imens cimitir", subliniind ca oamenii care sosesc pe mare au nevoie de "acceptare si asistenta". Europa va putea sa se confrunte cu problemele legate de imigratie "numai daca este capabila sa isi exprime clar propria identitate culturala", a adaugat el.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă