20.9 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialPalatul Baroc, gata sa primeasca mostenirea de la marele pictor

Palatul Baroc, gata sa primeasca mostenirea de la marele pictor

Consiliul Judetean Timis a semnat contractul cu o firma de constructii pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare a Palatului Baroc din Timisoara, astfel incat aripa Mercy sa poata gazdui, incepand din primavara anului viitor, valoroasa mostenire lasata prin testament de Corneliu Baba orasului. Este vorba despre o colectie formata din 600 de tablouri semnate de marele artist.
“2006 a fost declarat anul Corneliu Baba, asa ca dorim ca la 1 martie anul viitor timisorenii sa poata admira acasa valoroasa colectie lasata mostenire Banatului de marele pictor”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Constantin Ostaficiuc. Intrucat a existat in permanenta riscul ca Timisoara sa piarda colectia, potrivit sursei citate, autoritatile judetene au semnat inclusiv contractul de prelungire a donatiei, iar sotia artistului si-a exprimat dorinta de a mari donatia si cu alte obiecte.
Inainte de a muri, Corneliu Baba a lasat mostenire orasului intreaga sa colectie de arta, cu conditia ca operele sa intre in patrimoniul Timisoarei doar daca vor fi expuse in incinta Palatului Baroc. Cum acesta nu este functional nici dupa un sfert de veac de la demararea restaurarilor (lucrari de reabilitare au demarat inca din 1979), a existat in permanenta pericolul ca celebrele tablouri – ravnite de mai multe orase – sa fie pierdute. Din lipsa banilor, reabilitarea s-a realizat haotic, iar in prezent ar mai fi necesare circa 65 de miliarde lei pentru finalizarea completa a lucrarilor.
Reparatiile la Palatul Baroc au demarat initial doar in baza unui contract de refacere a instalatiei electrice. In guvernarea trecuta Ministerul Culturii s-a limitat doar la a le transmite reprezentantilor administratiei judetene ca, fiind vorba despre o lucrare artistica, solutiile se gasesc pe moment, pe masura ce se inainteaza cu reabilitarea cladirii, ceea ce era o aberatie. Practic, nu a existat un proiect clar in baza caruia se realizeaza restaurarea, insa lucrurile par sa fi intrat acum in normal. Palatul Baroc din Timisoara este unul dintre cele mai impresionante si mai vechi edificii din orasul de pe Bega. Reprezentativ pentru arhitectura vieneza din secolul al XVIII-lea, a fost construit in anul 1754 pentru a servi drept resedinta a guvernatorului civil al Banatului. Este amplasat pe latura sudica a Pietei Unirii – unica in Europa – si dezvoltat in forma de “U” in jurul unei curti interioare aproape patrate.
Intre anii 1779-1849, Palatul Baroc a devenit sediul Prefecturii, iar in perioada 1849-1860 a servit drept sediu al Voivodinei Sarbesti si al Banatului Timisean. Dupa 1860, edificiul si-a redobandit functia de sediu al Prefecturii. Dupa instaurarea regimului comunist, intre anii 1955-1980, a fost sediul Institutului Agronomic Timisoara, dupa care a primit destinatia pe care o are si astazi, aceea de Sectie de Arta a Muzeului Banatului.

Cele mai citite

Marketingul online poate aduce 200% profit: Sfaturile experților pentru antreprenori

Află cum pot obține antreprenorii profit de până la 200% din investiția în marketing online față de cel tradițional de la experții în domeniu.  Cuantifică...

Un primar din Buzău este acuzat că și-a trecut proprietatea pe numele concubinei

În comuna Cozieni din județul Buzău, tensiunile au atins cote maxime după ce un locuitor a postat pe rețelele sociale informații compromițătoare despre...

A început procesul lui Hunter Biden. Ce pedeapsă riscă fiul președintelui SUA

Procesul în care fiul actualului preşedinte american Joe Biden, Hunter Biden, este acuzat pentru deţinere ilegală de armă a început luni la un tribunal...
Ultima oră
Pe aceeași temă