16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecial"Pactul SECRET" Monti-Merkel. Care sunt planurile Germaniei şi Italiei pentru Europa

“Pactul SECRET” Monti-Merkel. Care sunt planurile Germaniei şi Italiei pentru Europa

Premierul italian Mario Monti şi cancelarul german Angela Merkel lucrează la un plan care vizează aprobarea simultană în cele două parlamente a tratatului bugetar european şi a Mecanismului European de Stabilitate, scrie luni cotidianul La Reppublica, citat de HotNews.ro.

O delegaţie a deputaţilor germani va urmări lucrările de ratificare în Italia iar deputaţi şi senatori italieni ar urma să se deplaseze în Bundestag, potrivit cotidianului italian de stânga.

Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schauble ar urma să fie audiat de comisia pentru Afaceri externe a Senatului italian în timp ce ministrul italian al Afacerilor Europene Enzo Moavero şi ministrul adjunct al Economiei şi Finanţelor Vittorio Grilli vor fi audiaţi în Parlamentul german.

Obiectivul este o ratificare simultană, înaintea verii, a celor două instrumente europene anticriză, adaugă La Repubblica.

Mario Monti şi Angela Merkel ar urma ulterior să asiste împreună la ratificări şi va fi publicată o “declaraţie solemnă” comună despre viitorul Europei, afirmă cotidianul italian, care vorbeşte despre un “pact secret Monti-Merkel”.

Potrivit sursei citate, această alianţă poate fi interpretată drept o ambiţie a Romei de a înlocui Parisul în calitatea de partener privilegiat al Berlinului în cazul unei victorii a socialistului Francois Hollande în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, de duminică viitoare.

Susţinătoare ferventă a politicilor de austeritate, Angela Merkel este îngrijorată de dorinţa proclamată a lui Hollande de a cere o renegociere a pactului bugetar, în cazul în care va fi ales.

Dar, ideea de a însoţi austeritatea cu măsuri de încurajare a creşterii economice are din ce în ce mai mulţi partizani în Europa.

În acest context, un alt obiectiv al lui Monti ar fi să forţeze Germania să accepte anumite măsuri în favoarea creşterii economice pe bătrânul continent. Monti ar susţine în special un tratament preferenţial pentru investitori, care ar putea fi scos din calculul deficitului autorizat.

Săptămâna trecută, la Bruxelles, Monti a evocat “un tratament adecvat al investitorilor în conturile publice externe” şi a indicat că există o discuţie cu Berlinul pe această temă, dar nu s-a ajuns încă la “soluţii specifice”.

Cele mai citite

Dresda: Macron le-a cerut europenilor să se mobilizeze împotriva ascensiunii extremei drepte

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut luni europenilor, la Dresda, în fosta RDG, să se "trezească" în faţa ascensiunii extremei drepte şi a ameninţărilor...

Finalul erei Nadal la Roland Garros! Regele zgurii pariziene, eliminat în primul tur

Tenismenul spaniol Rafael Nadal, regele zgurii pariziene, cu 14 trofee câștigate la Roland Garros, a fost eliminat în runda inaugurală a turneului din capitala...

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă