21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPacificul de Sud: Bilantul victimelor, in crestere

Pacificul de Sud: Bilantul victimelor, in crestere

Alerta de tsunami a fost ridicata in toate teritoriile din Pacific afectate de cutremurul puternic, cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, produs in aceasta dimineata, in lipsa inregistrarii unor "valuri seismice de proportii", relateaza AFP.

Potrivit Centrului de alerta de tsunami, cu baza in Hawaii, numai in Insulele Solomon exista cateva sate distruse de valul seismic.
"Alerta de tsunami a fost ridicata pentru toate regiunile", a anuntat Centrul, intr-un comunicat.
"Daca nici un val seismic de proportii nu a fost inregistrat intr-un interval de timp de doua ore dupa momentul estimat, (…) autoritatile locale pot pleca de la principiul ca pericolul a disparut", precizeaza textul.

Centrul a emis, in aceasta dimineata, o alerta de tsunami pentru Australia, Indonezia, Papua-Noua Guinee, Vanuatu si alte insule din Pacificul de Sud.

Institutul subliniaza, totusi, ca potrivit informatiilor disponibile, exista victime in Insulele Solomon si in Papua-Noua Guinee, teritoriu invecinat.
"Pentru celelalte regiuni de coasta din Pacific nu exista nici un pericol, desi unele zone ar putea suferi usoare modificari ale nivelului apei", adauga comunicatul.

Cel putin 15 persoane au murit si multe altele au fost date disparute in Insulele Solomon, din Pacificul de Sud, a declarat pentru CNN purtatorul de cuvant al guvernului, Alfred Maesulia.
"In unele sate situate pe tarm, valurile de pana la zece metri inaltime au distrus case si proprietati", a adaugat oficialul. El a precizat ca valul seismic a provocat pagube in valoare de milioane de dolari in interiorul si in jurul localitatii Gizo, capitala Provinciei Occidentale a arhipelagului, situata la doar 45 km de epicentrul cutremurului.

Miscarea telurica puternica s-a produs in aceasta dimineata, la ora locala 07.40. Hipocentrul a fost localizat la o adancime de 10 km.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...
Ultima oră
Pe aceeași temă