19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecial„Pablo Escobar“ italian, legat de cartelurile columbiene

„Pablo Escobar“ italian, legat de cartelurile columbiene

„Segnior“ Roberto Pannunzi, zis „Baby“, este considerat punctul unic de contact al clanurilor siciliene în traficul internaţional de dro­guri. Supranumit „Pablo Escobar“ italian, el a fost arestat în Columbia, într-un centru comercial din Santa Fe, fiind subiectul unui mandat Interpol de arestare şi al unuia emis de justiţia italiană. Pannunzi a fost extrădat sâmbătă în Italia, unde este căutat de ani de zile.

Căutat de Interpol, Pannunzi a fost arestat în Columbia, într-un centru comercial din Santa Fe, unde folosea un act de identitate venezuelan pe numele Silvano Martino. După ce a aflat de arestarea lui, ministrul columbian al Apărării a felicitat unităţile speciale ale armatei care au fost implicate în operaţiunea de capturare a „celui mai mare traficant de cocaină din lume“, subliniind că Pannunzi este implicat în traficarea a cel puţin două tone de cocaină pe lună şi este în legătură şi cu mafia turcă. Arestarea lui este rezultatul unei operaţiuni comune a poliţiei columbiene şi a Agenţiei americane de luptă contra drogurilor, DEA.

Nu este prima oară, presa locală amintind de arestarea lui Pannunzi în 2010 de către autorităţile columbiene, în colaborare cu cele italiene, în cadrul unor anchete privind prezenţa mafiei italiene în ­Columbia. Potrivit ziarului El Colombiano din Medellin, ’Ndrangheta este prezentă în Columbia de peste un deceniu şi este implicată în traficul cu cocaină pe rutele din Atlantic, care pleacă din Columbia şi Venezuela şi au drept centru de destinaţie Guineea-Bissau, în Africa. În cursul acestui an, poliţia columbiană a arestat trei boşi italieni: în februarie, Iacomino Thomas, membru eminent al Cosa Nostra, fostul braţ drept al lui Bernardo Provenzano; în aprilie a fost rândul lui Trimboli Domenico, italiano-argentinian legat de ’Ndrangheta, şi spre sfârşitul aceleiaşi luni cătuşele au fost puse la mâinile altui traficant de droguri al mafiei calabreze, Santo Scipione.

„Baby“, caidul iubitor de lux

Născut la Roma, dar adoptat de Calabria, de Siderno, este considerat cel mai important dealer în lumea drogurilor şi unul dintre principalii reprezentanţi ai ’Ndrangheta, mafia calabreză, care are legături cu Cosa Nostra italiană şi cu Cosa Nostra americană. A ajuns pe picior de egalitate cu caizii drogurilor din cartelul Medellin şi şi-a căsătorit fiul cu fata unui şef al acestui cartel pentru a strânge şi consolida relaţiile cu aceste carteluri columbiene.

Chiar în Medellin, în El Poblado, bossul a fost capturat în 1994, pe când asista la funeraliile unui şef local. Extrădat în Italia, a evadat din clinica privată unde fusese internat din motive de sănătate. Arestat din nou la Madrid, împreună cu fiul său Alexandro, în 2004, Pannunzi a reuşit să scape din nou în acelaşi mod – la 8 aprilie 2010 a fugit în timp ce se afla într-o clinică din Roma, tot din motive de sănătate. Pannunzi şi-a acoperit urmele încă de la porţile spitalului şi a dispărut fără ca poliţiile din lumea întreagă să îl depisteze. A ajuns la Bogota cu documente false.

Tone de cocaină

Roberto Pannunzi este un personaj care în cursul vieţii sale a stabilit relaţii personale cu cel mai mare boss al mafiei italiene, are bune legături cu liderii cartelurilor columbiene şi mexicane.

În Spania, a fost arestat în 2005, într-un apartament luxos din cartierul şic Majadahonda, dar prin intermediul fiului său Alexandro putea conta pe ajutor şi complicitate la cel mai înalt nivel instituţional. Iubitor de plăceri, „Segniorul“, cum era numit în Columbia, se evidenţia prin stilul impecabil al veşmintelor.

Pannunzi este singurul care poate organiza cumpărarea şi vânzarea de vapoare întregi de cocaină, peste 3 tone o dată. Este singurul care poate vinde atât ’Ndrangheta, cât şi Cosei Nostra, fiind, fără îndoială, dealerul de droguri cel mai puternic din lume, apreciat pentru calitatea drogului furnizat.

În ultima perioadă, ’Ndrangheta a eclipsat Cosa Nostra, mafia siciliană, considerat cel mai puternic grup criminal din Italia, datorită beneficiilor fabuloase din traficul cu cocaină în Europa, şi şi-a făcut intrarea în Australia, Canada şi SUA. Mafia calabreză este suspectată că susţine un grup disident al banditului sicilian Vito Rizzuto, iar războiul dintre clanuri s-a soldat cu zeci de morţi în ultimii ani.

Cele mai citite

Statele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România circa 1800 de militari, a declarat președintele Biden în fața președintelui Iohannis, mulțumindu-i șefului statului român pentru bunele condiții...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă