11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialOrban: Olanda nu-şi va schimba poziţia pe Schengen pe baza raportului MCV,...

Orban: Olanda nu-şi va schimba poziţia pe Schengen pe baza raportului MCV, trebuie regândită soluţia

Ministrul desemnat al Afacerilor Europene, Leonard Orban, le-a spus parlamentarilor că Olanda nu îşi va schimba poziţia privind Schengen pe baza raportului privind MCV prezentat miercuri şi a menţionat că este posibil să fie necesară regândirea soluţiei de compromis agreată cu Franţa şi Germania, scrie Mediafax.

“Pe baza raportului MCV prezentat azi, partea olandeză nu-şi va modifica poziţia şi va aştepta raportul din vară astfel încât pe baza acestuia să ia atunci o decizie”, a spus Orban.

El a adăugat că obiectivul privind MCV este finalizarea acestui proces.

Orban a amintit că aderarea la Schengen este o prioritate naţională şi eforturile trebuie continuate.

“Situaţia este foarte clară în momentul de faţă. S-a ajuns la o soluţie de compromis, care a fost negociată îndelung cu Franţa şi Germania. Din păcate, două state membre au avut ezitări şi nu au putut accepta această variantă. În momentul de faţă, poziţia Finlandei nu este foarte clară, dar este evident mult mai flexibilă decât cea a Olandei”, a spus Orban.

El a adăugat că problema rămâne cu ce se întâmplă cu decizia la nivelul autorităţilor olandeze.

“Aşa cum ne-a spus astăzi ministrul Afacerilor Europene, domnul Knapen (n.red. Ben Knappen), o decizie, o schimbare a poziţiei Olandei va putea să fie luată de-abia după prezentarea raportului din vară al Comisiei Europene privind MCV. Ceea ce înseamnă că până în vară nu vom putea avansa în ceea ce priveşte această decizie”, a mai zis Orban.

El a spus că trebuie luată în calcul şi varianta schimbării soluţiei de compromis găsite anul trecut cu Germania şi Franţa.

“În paralel cu demersurile diplomatice, trebuie inclusiv să începem să ne gândim dacă nu cumva varianta de compromis, soluţia de compromis la care am ajuns (n.red. aderarea la Schengen în două trepte) nu mai e de actualitate şi dacă nu cumva va trebui să venim cu altă opţiune. Să insistăm pentru altă opţiune – o singură decizie şi poate cu două date de aderare. Soluţia de compromis implica două decizii care să fie luate şi două date de aderare. Şi, probabil că va trebui să venim cu o variantă – o decizie şi cu două date de aderare în ceea ce priveşte Schnegen”, a spus Orban.

Ministrul desemnat pentru Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, miercuri, că doreşte ca în perioada următoare să plece la Haga împreună cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru a obţine sprijin în vederea aderării la Schengen.

Progresele notate în raportul MCV sunt vizibile atât în cazul României cât şi al Bulgariei, ele reprezintă un pas înainte, dar “este necesar să fie făcute mai multe”, se arată într-un comunicat al Ambasadei olandeze la Bucureşti remis MEDIAFAX.

“Olanda va analiza acum cu atenţie rapoartele MCV ale Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria. Rapoartele oferă o vedere de ansamblu a ceea ce a fost realizat şi unde este necesar să fie făcute mai multe. Progresul este vizibil în ambele ţări, mai ales în România”, se arată în comunicatul ambasadei Olandei la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, raportul “este un pas înainte, dar e nevoie să fie realizat mai mult”.

Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul interimar pe tema MCV.

Comisia a impus la data aderării României şi Bulgariei la UE un Mecanism de Cooperare şi Verificare în care a stabilit patru obiective în domeniul justiţiei. Comisia publică anual două rapoarte pe tema MCV – unul intermediar, tehnic, în luna februarie, şi unul final, în iulie, care conţine şi o evaluare politică.

Olanda a blocat, în 2011, aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Olanda continuă să se opună aderării României şi Bulgariei la Schengen, a afirmat, la 13 decembrie, ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, precizând că cele două ţări trebuie să înregistreze progrese clare în combaterea criminalităţii şi corupţiei, progrese ce vor trebui constatate în viitorul raport al CE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă