13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialOrasele Europei, la control

Orasele Europei, la control

» Bruxelles-ul nu este numai capitala Europei unite, ci si cea a furturilor din apartamente. Radom, o municipalitate din Polonia, este orasul Europei cu cel mai mare procent de someri, iar in urbea italiana Caserta se fura cele mai multe masini. Acestea sunt numai cateva dintre rezultatele celui mai extins studiu privind calitatea vietii a circa trei sferturi din locuitorii Europei care, statistic, locuiesc in mediul urban. Gigantica radiografie a urbelor europene,  realizata de institutul de statistica al Comisiei Europene – Eurostat, a fost publicat ieri de executivul Uniunii Europene (UE).

Laborioasa centralizare statistica a Eurostat, intitulata Auditul Urban, a fost realizata pe parcursul a aproape zece ani si acopera o plaja vasta de indicatori socio-economici, prelevati din nu mai putin de 362 de orase din Europa cu peste 50.000 de locuitori – municipalitati din cele 27 de tari membre precum si un numar de localitati urbane din Turcia, Croatia, Norvegia si Elvetia.
Centralizarea statistica a vizat o colectie eclectica de peste 300 de indicatori – de la trendul demografic, spatiul locativ, sanatate, transport, mediu de afaceri si educatie la indicatori de mediu, infrastructura informatica, oportunitati culturale si de recreere sau criminalitate.  

Cercetarea, realizata cu ajutorul institutelor de statistica ale statelor membre si ale celor trei tari extracomunitare, a vizat stabilirea prioritatilor de dezvoltare egala a urbelor Europei prin intermediul politicii de coeziune – instrumentul financiar al UE menit sa diminueze disparitatile economice dintre tarile si regiunile statelor comunitare –, dar si a economiei urbelor pentru atingerea obiectivelor Agendei Lisabona revizuite – planul prin care UE isi propune sa ajunga cel  mai competitiv bloc economic al lumii.

Romania, campioana oraselor depopulate
Cel mai detaliat domeniu al Auditului Urban european vizeaza indicatorii demografici ai oraselor Europei, tabloul comparativ general relevand disparitati mari intre tarile UE. Potrivit studiului, Romania detine un record deloc imbucurator, tara noastra fiind campioana oraselor depopulate. Din cele 14 orase romanesti incluse in studiul european, 13 inregistreaza un trend demografic negativ. Chiar daca primul loc in topul celor mai importante scaderi ale numarului de locuitori il ocupa orasul sloven Maribor cu o scadere a populatiei de 14,1%, iar al doilea este adjudecat de Frankfurt pe Oder cu 13,8%, Bacaul, Piatra Neamt, Targu Mures si Sibiul se afla in top 10 al depopularii cu cresteri demografice negative de 13,4%, 11,5%, 9,9%, respectiv 8,2%. Conform unei prime analize a Directoratului pentru Politici Regionale trendul negativ din Romania se datoreaza in parte emigratiei, dar si unui nou obicei de consum imobiliar din Romania – migratia catre suburbii si localitati-satelit.   
La polul opus, cele mai multe orase cu cresteri semnificative ale numarului de locuitori se afla in Turcia, tara cu un spor natural de invidiat in Europa comunitara, care ocupa cinci din primele zece pozitii. Fenomenul invers emigratiei din Estul european, dar si o rata a natalitatii pozitive, plaseaza pe locul intai – cu o crestere demografica de 25,4% – tanara localitate olandeza Almere, infiintata abia in 1984 pentru a prelua surplusul de locuitori ai Amsterdamului.

Calarasiul, in top 10 al somajului
Orasul sudic Calarasi aduce Romaniei o alta prezenta regretabila, in topul primelor zece orase cu cei mai multi someri. Cu 23,7%, resedinta de judet de la Dunare se afla pe locul opt din zece. Cea mai mare rata a somajului, de 30,8%, se inregistreaza insa in Radom, oras situat in centrul Poloniei la circa 100 de kilometri sud de Varsovia. Polonia domina de altfel topul oraselor cu cei mai multi someri, avand nu mai putin de sapte localitati in clasamentul de zece. In top figureaza si Belgia, unde dificultatile economice din Valonia francofona aduc un record nedorit oraselor Liege si Charleroi, cu 25,8% si, respectiv,  28,3% someri.
In extrema cealalta, in Luxembourg, numai 0,8% din populatia activa nu are un loc de munca. Studiul privind numarul de someri a relevat insa o tendinta ingrijoratoare de "ghettoizare" – concentrarea somerilor in anumite zone ale oraselor – trend pe care Comisia UE a anuntat deja ca intentioneaza sa-l combata prin finantari din Fondul de Dezvoltare Regionala.

» Bruxelles, capitala spargerilor
Pe langa alti indicatori care determina calitatea vietii cuantificati in Auditul Urban european, cum ar fi numarul de zile cu soare sau poluarea generata de incineratoarele de deseuri, rata infractionalitatii aduce o surpriza de proportii: cu un indice de 11,2, Bruxelles-ul este orasul cu cele mai multe spargeri de locuinte la mia de locuitori. Chiar daca miturile urbane, ce persista in estul Europei si dupa semnificativul val de migratie catre Occident, postuleaza ca infractionalitatea ar fi mai mare in aceasta zona a UE, in topul 20 al numarului de furturi din locuinte figureaza numai sapte orase din fostele tari ale blocului comunist, Romania fiind absenta cu desavarsire.

Un alt indicator al infractiunilor din Auditul Urban – numarul de furturi auto – bifeaza un record neplacut pentru Italia si Marea Britanie. Cu 15,3 masini furate la mia de locuitori, Caserta este capitala hotilor de masini, alte nu mai putin de sase orase italiene plasandu-se in primele zece municipalitati cu probleme in acest domeniu. Topul 10 furturi auto este completat de trei municipalitati britanice: Manchester, Nottingham si Kingston-Hull.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă