11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialOpoziţia cubaneză denunţă arestări preventive în ajunul vizitei Suveranului Pontif

Opoziţia cubaneză denunţă arestări preventive în ajunul vizitei Suveranului Pontif

Cel puţin 70 de opozanţi cubanezi, dintre care 15 Doamne în Alb, au fost arestaţi pentru a-i împiedica să protesteze sau să asiste la vizita pe care Papa Benedict al XVI-lea o începe luni în Cuba, au făcut cunoscut duminică disidenţi cubanezi, citaţi de AFP, conform Agerpres.

La Havana, marşul săptămânal al Doamnelor în Alb – mişcare creată de soţii şi rude ale disidenţilor cubanezi aflaţi în închisoare – s-a încheiat fără incidente în faţa Bisericii Santa Rita din vestul capitalei unde se adună în fiecare duminică.

Aproximativ 30 dintre acestea au asistat la liturghie, apoi au defilat paşnic în împrejurimile bisericii, în prezenţa a o sută de jurnalişti cubanezi şi străini şi a unui dispozitiv de poliţie foarte discret, a constatat AFP.

La Santiago de Cuba, la 900 de kilometri sud-est de Havana, unde Suveranul Pontif va ateriza luni după-amiaza, ‘putem confirmă că, până în prezent, s-au efectuat cel puţin 70 de arestări în ultimele patru zile, între care fiind reţinute 15 Doamne în Alb’, a anunţat Comisia cubaneză pentru drepturile omului şi reconciliere naţională.

‘Regimul castrist îşi intensifică acţiunile sale represive şi de intimidare a disidenţilor paşnici, în special în provincia Santiago şi în împrejurimi’, a declarat Elizardo Sanchez, preşedintele comisiei.

Fostul prizonier politic José Daniel Ferrer a menţionat că operaţiunile desfăşurate de poliţie împotriva disidenţilor au demarat ‘marţea trecută’.

‘Guvernul vrea un control total asupra locurilor unde se vor ţine liturghiile /papale/ şi se străduieşte să împiedice producerea celui mai mic incident creat de opoziţie’, a explicat el.

Una dintre Doamnele în Alb, Yelena Garcés, a confirmat pentru AFP că a fost împiedicată duminică de către poliţie să ajungă la liturghia celebrată la sanctuarul El Cobre, la câţiva kilometri de Santiago, unde Papa se va deplasa luni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă