21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialOperaţiune de comando la Barawe

Operaţiune de comando la Barawe

Armata SUA a efectuat un raid aerian în zona portului Barawe, din Somalia, având ca ţintă un şef al Al-Shabaab, grup militant islamist somalez, cu legături Al-Qaeda. Primele informaţii au anunţat că ţinta a fost ucisă de o rachetă care a lovit vehiculul în care se afla.

Responsabili ai armatei americane au declarat că forţe speciale au efectuat o operaţiune în sudul Somaliei, în zona portului Barawe, dar au refuzat să ofere identitatea suspectului vizat. Barawe este un bastion militant islamist pe coasta sudică a Somaliei, şi cu toate că grupul Al-Shabaab a fost slăbit de trupele Uniunii Africane în cursul ultimilor doi ani, a revenit la o stabilitate şi putere care destabilizează numeroase regiuni din Cornul Africii.

Operaţiunea de duminică a fost declanşată a doua zi după apelul Al-Shabaab pentru atacuri contra forţelor străine, în timp ce Etiopia s-a alăturat forţelor Uniunii Africane, angajate contra extremismului islamist.

SUA şi-au intensificat operaţiunile militare în Somalia, Pentagonul recunoscând că în această lună mai mulţi consilieri au fost trimişi la Mogadiscio, capitala somaleză, pentru consilierea trupelor Uniunii Africane şi militarii din Somalia.

În octombrie trecut, US Navy Seals au condus o altă operaţiune în zona aceluiaşi port Barawe încercând să captureze un alt şef islamist al Shabaab, un kenyan de origine somaleză cunoscut ca Ikrima, care comanda combatanţii străini ai grupului. SEAL a abandonat atacul după tiruri eşuate. Un alt tir de rachete americane au ucis, tot în octombrie, unul din cei mai buni experţi în explozibili a grupului. Grupul Al-Shabaab – care în septembrie au luat cu asalt un centru comercial din Nairobi ucigând zeci de persoane – rămâne o forţă puternică în zonele rurale şi a atras atenţia SUA anul trecut când şi-a declarat legăturile cu Al-Qaeda.

Grupul islamist are în prezent 5.000 de membri, divizaţi în mai multe facţiuni rivale pe linii de fractură clanică şi ideologică. Shabaab rămâne ameninţarea principală pentru supravieţuirea noului guvern al Somaliei şi şi-a multiplicat acţiunile pentru perturbarea vieţii politice în ţară, în timp ce guvernul central somalez întâmpină dificultăţi în a-şi impune autoritatea dincolo de Mogadiscio şi de împrejurimi.

Astfel de operaţiuni americane sunt rare pentru că există un risc crescut, dar au loc când ţinta este considerată o prioritate. Barawe este cunoscut ca loc al reuniunilor combatanţilor străini ai grupului Al-Shabaab. Ca şi în raidul din octombrie, autorităţile somaleze au confirmat operaţiunea: „Atacul a fost condus de forţe americane şi guvernul somalez a fost pre-informat”. Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat că cele două operaţiuni contra militanţilor terorişti din Africa trimit mesajul că teroriştii „pot funcţiona, dar nu se pot ascunde”. Guvernul american vânează aceşti oameni de ani de zile.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Messi, de neoprit în America! Argentinianul a reușit o nouă dublă și e golgheter în MLS

Lionel Messi a contribuit decisiv la victoria lui Inter Miami cu scorul de 4-1 în faţa lui New England Revolution, după ce a marcat...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă