20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialOperaţiune de amploare a Europol. 30 de copii români salvaţi şi peste...

Operaţiune de amploare a Europol. 30 de copii români salvaţi şi peste 1.000 de arestări

Oficiul European de Poliţie, Europol, a anunţat că în urma unei operaţiune fără precedent care a vizat câteva sectoare ale crimei organizate peste 1.000 oameni au fost arestaţi şi 30 de copii români au fost salvaţi dintr-o reţea de trafic de persoane, relatează AFP, preluat de Mediafax. La operaţiunea Europol au participat peste 20.000 de poliţişti. Operaţia a fost pregătită de mai multe luni şi s-a numit  "Operaţiunea Arhimede"

Forţele de poliţie au vizat nouă sectoare ale crimei organizate, printre care traficul de fiinţe umane, traficul de heroină şi cocaină, criminalitatea cibernetică, precum şi organizarea imigraţiei ilegale sau contrabanda. "Am vrut să atacăm infrastructura în ansamblul său, nu doar cazuri izolate", a afirmat Rob Wainwright. "Au fost vizate unele intre cele mai periculoase organizaţii criminale din Europa", a adăugat el.

Operaţiunea a permis, totodată, salvarea a 200 de potenţiale victime ale reţelelor de trafic de persoane, printre care 30 de copii români.Provenind în principal din Europa de Est, victimele ar fi urmat să ajungă în reţele de prostituţie şi de sclavie din Europa de Vest şi de centru. De asemenea, copiii ar fi urmat să fie obligaţi să cerşească.

Un laborator pentru fabricarea medicamentelor contrafăcute a fost, de asemenea, desfiinţat. Aproximativ 10.000 de imigranţi ilegali au fost verificaţi. Peste 600 de kilograme de cocaină, 200 de kilograme de heroină şi 1.300 de kilograme de canabis au fost confiscate în cadrul operaţiunii. De asemenea, forţele de poliţie au confiscat peste un milion de euro, 13 maşini de lux şi peste 1,5 milioane de ţigarete. Controale şi arestări au fost realizate şi în patru aeroporturi şi două porturi din Columbia.

Operaţiunea "Arhimede" a fost coordonată de Europol dintr-un centru operaţional organizat în sediul de la Haga, care a funcţionat 24 de ore din 24 pe durata întregii operaţiuni. Ţările în care au fost realizate cele mai multe arestări sunt Spania, cu aproximativ 250 de arestări, şi Bulgaria, cu aproape 200.

Dacă operaţiunea Arhimede este încheiată, va permite urmărirea numeroaselor piste descoperite, care, la rândul lor, vor duce la noi arestări, a precizat Europol.

Cele mai citite

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...

Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut, în aprilie, cu 0,9%

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie 2024 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 589,925 miliarde de lei,...

Președintele Iohannis a avansat în grad un general și doi colonei din SPP, pregătind, probabil, noua echipă de conducere

Prin decrete semnate de președintele Klaus Iohannis, un general de brigadă a fost avansat la gradul de general maior iar doi colonei au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă