15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialOperaţii cu jandarmul la uşă: Efectul anchetelor DNA la Institutul de Boli...

Operaţii cu jandarmul la uşă: Efectul anchetelor DNA la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi

Anchetele DNA de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi au oprit activitatea din spital. Până la Paşte nu se mai operează decât urgenţele, medicii fiind audiaţi de procurori.

Acuzaţiile de corupţie  aduse medicilor de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi (IBCI) au dat peste cap activitatea spitalului. De când dau cu subsemnatul la DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie), medicii nu mai operează, iar bolnavii sunt reprogramaţi. Operaţiile nu se vor face nici astăzi, iar chirurgii vor asigura doar urgenţele. După Paşte, medicii speră să îşi reia activitatea. 

Pacienţi reprogramaţi

De joi, medicii nu au mai operat nici un caz complicat, cu excepţia a două urgenţe. „Am stat cu jandarmul la uşă ca să operăm un pacient ce risca să facă al doilea infarct şi încă unul cu o tumoare pe atriul stâng. Am intrat în sală abia la ora 16.00″, povesteşte medicul Grigore Tinică, managerul Institutului şi unul dintre cei acuzaţi. Sute de documente au fost puse în saci, calculatoarele au fost sigilate, aşa că zeci de pacienţii veniţi la spital pentru un simplu control sau chiar pentru o intervenţie chirurgicală au avut de aşteptat pe holuri până ce medicii s-au dezmeticit şi şi-au reluat consultaţiile. „Consultaţii s-au mai făcut, dar operaţii nu”, spune Tinică. Din cei 36 de medici care lucrează în institut, cinci sunt chirurgi şi aproape toţi au fost audiaţi. „Nu avea cine să opereze pacienţii, aşa că cea mai mare parte din ei au fost reprogramaţi”, mai spune Tinică. Cardiologii intervenţionişti nu mai pun nici măcar stenturi pentru că nu se mai pot comanda materiale sanitare şi nici nu se mai pot face stocuri de medicamente.

Nu doar pacienţii au de suferit din cauza acestor anchete, dar şi medicii ar putea întâmpina probleme. Situaţia salariilor din institut este oarecum incertă, pentru că sunt percheziţionate calculatoarele unde se află evidenţele contabile. Potrivit unor surse din interiorul spitalului, medicii pot ajunge în situaţia în care nu îşi vor mai primi banii la timp.

Chirurgii sunt cercetaţi în frunte cu directorul IBCI, Grigore Tinică, directorul economic, Victoria Nedelciuc, directorul medical, Eduard Dabija. Deşi i se aduc acuzaţii grave, managerul Grigore Tinică spune că nu are de ce să îi fie teamă. „Lumea e bulversată, dar eu unul sunt liniştit. Acuzaţiile formulate de procurori sunt vagi, iar percheziţiile au rolul de intimidare. Au venit în forţă în ideea că vor găsi ceva”, ne-a declarat Tinică. Procurorii au verificat achiziţiile dintr-un proiect care viza modernizarea institutului, percheziţii în urma cărora au fost ridicate calculatoare şi documente din clinicile institututului. Din primele investigaţii rezultă că angajaţii spitalului ar fi fraudat două licitaţii europene. Până acum procurorii au audiat opt persoane la sediul DNA pentru a le prezenta învinuirile, inclusiv pe directorul Gheorghe Tinică. Acesta este cercetat pentru abuz în serviciu  contra intereselor publice, luare de mită, fals intelectual şi instigare la fals intelectual. Percheziţiile procurorilor se îndreaptă asupra unor proiecte a căror valoare ajunge undeva la cinci milioane de euro. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă