12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialONU: Liderii celor două comunități din Cipru vor să intensifice procesul de...

ONU: Liderii celor două comunități din Cipru vor să intensifice procesul de pace

Președintele Nikos Anastasiadis și liderul cipriot turc, Mustafa Akinci,vor să intensifice procesul de pace, în scopul de a reuni insula divizată, sub o umbrelă federală, a declarat consilierul special al secretarului general al ONU, Espen Barth Eide, după o întâlnire de 4 ore și jumătate, care a avut loc vineri la Nicosia, scrie “Pulsul Afroditei”, primul ziar românesc din Cipru, citat de Agerpres. 

Potrivit in-cyprus.com, citat de Pulsul Afroditei, Eide a precizat că cei doi lideri au reconfirmat dorința de a negocia, având în vedere interesele comunităților lor, respectând în același timp și sensibilitățile comunității celuilalt.

Ședința la nivel înalt din 30 octombrie a fost a zecea de la începutul discuțiilor reluate în luna mai, în timp ce totalul reuniunilor celor doi negociatori principali a ajuns la 50. Grupurile de lucru s-au întâlnit de 87 de ori până acum.

În declarația sa, Eide a mai precizat că cei doi lideri s-au întâlnit într-un climat de cooperare, reafirmând o viziune comună pentru un Cipru unit, așa cum s-a stabilit la 11 februarie 2014.

Liderul cipriot grec Nikos Anastasiadis, președintele Republicii Cipru, a cărui autoritate nu se întinde decât asupra jumătății sudului insulei, și cipriotul turc Mustafa Akinci, liderul Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Turcia), “au fost de acord să se întâlnească de cel puțin șase ori” în noiembrie, a anunțat Eide, citat de agenția France Presse, pe de altă parte.

Discuțiile ar trebui să abordeze probleme spinoase, cum ar fi ajustările teritoriale, împărțirea puterii și drepturile de proprietate.

Insula mediteraneană Cipru este divizată de la invazia în 1974 a părții sale de nord de către Turcia, ca reacție la o lovitură de stat naționalistă ce viza alipirea insulei la Grecia și a provocat îngrijorarea minorității vorbitoare de limbă turcă a insulei, amintește AFP.

Zeci de mii de ciprioți au fost strămutați, mai ales un transfer de populații între sudul insulei devenit majoritar vorbitor de limbă greacă și nordul devenit majoritar vorbitor de turcă.

Orice eventual acord de pace va fi supus unui referendum.

În anul 2004, un plan de reunificare a fost respins de ciprioții greci într-un referendum.

Cele mai citite

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...
Ultima oră
Pe aceeași temă