Raportorul special al Naţiunilor Unite privind Drepturile Omului în Iran, Ahmed Shaheed, a declarat, joi, că mediul politic din ţară nu îi permite să califice alegerile prezidenţiale, prevăzute pentru vineri, drept „libere şi echitabile”, scrie Mediafax.
„Mai mulţi oficiali importanţi nu s-au putut prezenta la alegeri” a subliniat el într-un interviu acordat AFP, la Madrid, unde participă la cel de-al cincilea Congres Mondial împotriva pedepsei cu moartea.
„Unele partide au fost interzise, foşti conducători sunt în închisoare: toate acestea privează oamenii de spaţiul necesar pentru a organiza alegeri libere şi echitabile”, a adăugat el.
Ahmed Shaheed a condamnat în martie valul de arestări ale jurnaliştilor din Iran, văzând în aceasta expresia unei represiuni tot mai amplificate în ceea ce priveşte mass-media, în vederea alegerilor de vineri.
Citeşte şi ALEGERI PREZIDENŢIALE în Iran: S-au deschis secţiile de votare
„Sunt convins că plângerile sunt justificate, după cum au demonstrat evenimentele”, a afirmat el joi.
„Descalificarea în masă a candidaţilor, îndeosebi din raţiuni lipsite de transparenţă şi care par mai curând iraţionale, încalcă dreptul de participare la viaţa politică”, a adăugat el.
„Alegerile nu sunt libere şi echitabile doar prin faptul că votul nu este trucat, ci dacă atmosfera generală din timpul campaniei le permite persoanelor să se exprime”, a specificat raportorul special.
Citeşte şi Închisori pregătite din timp pentru alegerile din Iran
Reformatorii doresc să se revanşeze, vineri, în cadrul alegerilor prezidenţiale iranieine, la patru ani după victoria contestată a lui Mahmoud Ahmadinejad, care a reuşit „uniunea sacră” cu moderaţii, confruntându-se cu o tabără conservatoare subminată de diviziuni.
Dintre cei şase candidaţi aflaţi încă în cursă, trei sunt conservatori: fostul şef al diplomaţiei, Ali Akbar Velayati, primarul Teheranului Mohammad Bagher Ghaliba şi negociatorul şef în dosarul nuclear, Said Jalili.
Campania a luat sfârşit joi la ora locală 08.00 (06.30 ora României), însă tratativele continuă în culise, pentru a încerca să-l oprească pe moderatul Hassan Rohani să rămână în cursă până la 21 iunie.