15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialONU anunţă o creştere importantă a numărului victimelor civile în Afganistan de...

ONU anunţă o creştere importantă a numărului victimelor civile în Afganistan de la începutul anului

Numărul victimelor civile ale conflictului din Afganistan a crescut cu aproximativ 30 la sută, în cursul primelor trei luni ale anului, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat miercuri ONU, relatează AFP, citat de Mediafax.

În perioada ianuarie-martie 2012, 475 de civili au fost ucişi, iar alţi 872 răniţi în aceste violenţe, care nu sunt de bun augur, odată cu apropierea retragerii majorităţii forţelor NATO, până la sfârşitul anului 2014, potrivit unui bilanţ întocmit de Biroul reprezentantului special al ONU în Afganistan, Jan Kubis.

Ţinând cont de faptul că numărul victimelor civile a scăzut cu 12% în anul 2012, această creştere este “tulburătoare”, a comentat Kubis, care a calificat drept “crimă de război” atacul comis de către talibani, la începutul lunii aprilie, împotriva unui palat de justiţie din vestul ţării. Atacul s-a soldat cu moartea a 46 de persoane.

“Eu îndemn în continuare toate grupările ostile guvernului să înceteze să ţintească în civili, să utilizeze copii pentru atentate sinucigaşe şi să atace locuri publice”, inclusiv moschei, a spus Kubis într-o alocuţiune, marţi, susţinută la sediul NATO de la Bruxelles. Textul alocuţiunii a fost difuzat miercuri de serviciile sale de la Kabul.

În plus, potrivit unui studiu publicat recent de ONG-ul afgan Safety Office, atacurile insurgenţilor, în special ale talibanilor, care doresc să revină la putere la Kabul, după sfârşitul misiunii de luptă a NATO, au crescut cu 47% în cursul primului trimestru.

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă