13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialONG-urile contestă bugetul Capitalei pe 2014. Principalele critici sunt lipsa de...

ONG-urile contestă bugetul Capitalei pe 2014. Principalele critici sunt lipsa de transparenţă şi unele alocări de fonduri

ONG-urile contestă bugetul Capitalei pe 2014 pentru lipsă de transparenţă şi unele alocări de fonduri inclusiv pentru proiecte care au fost stopate prin acţiuni în justiţie, conform Mediafax.

Preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul” Nicuşor Dan a arătat că nu a fost respectat termenul de 15 zile de dezbatere publică a proiectului, acesta fiind pus pe site-ul Primăriei Capitalei pe 19 februarie şi urmând să fie supus, joi, aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Totodată, el a apreciat că proiectul de buget a fost elaborat într-o formulă greu accesibilă cetăţeanului de rând.

“Dezbaterea publică asupra bugetului înseamnă că cetăţeanul trebuie să ştie despre ce e vorba fără să aibă doctorat în contabilitate”, a spus Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a mai spus că, în bugetul pe 2014, sunt incluse alocări pentru o serie de proiecte, deşi în unele cazuri nu au fost aprobaţi indicatorii tehnico economici ai proiectelor sau proiectele au fost stopate prin acţiuni în justiţie în momentul de faţă nefiind legale. În acest sens, Nicuşor Dan a dat exemplu proiectele Pod Ciurel, Diametrala Buzeşti – Berzei – Uranus şi Hala Matache, spunând că există decizii judecătoreşti care fac ca proiectele să fie ilegale în acest moment.

Dan a arătat că va transmite tuturor consilierilor generali o scrisoare în care îi va atenţiona că va face plângere penală nominală fiecăruia dintre cei care vor vota bugetul pe 2014 cu alocări de sume pentru aceste proiecte.

Alţi reprezentanţi ai societăţii civile au susţiut că proiectului de buget îi lipseşte o viziune pe termen lung privind dezvoltarea oraşului, veniturile şi cheltuielile fiind “mult umflate”, în timp ce alocările bugetare pentru investiţii sunt mai mult “cârpeli”.

Potrivit Elenei Calistru, reprezentant al ONG-ului Funky Citizen, în bugetul pe anul curent există o “fărâmiţare a resurselor existente” în multe proiecte din care prea puţine se finalizează.

În ceea ce priveşte investiţiile, ONG-urile au arătat că în 2014 vor fi cheltuiţi 712,9 milioane de lei pentru 25 de proiecte.

Cea mai mare alocare, de 78 de milioane de lei, este pentru pasajul Basarab, fiind urmată de cea pentru reabilitarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai pe Bdul Liviu Rebreanu (56 de milioane de lei) şi pasajul Mihai Bravu – Splaiul Unirii (50 de milioane de lei).

ONG-urile au mai arătat că este prevăzută în buget suma de 15 milioane de lei pentru chirii proprii ale municipalităţii şi suma de 400.133.000 de lei trecută la capitolul de cheltuieli cu bunuri şi servicii fără a fi detaliată.

Dintre problemele identificate de ONG-uri, a mai fost semnalată o creştere estimată a absorbţiei de fonduri europene, de la 8.000.000 de lei în 2013 la 168.652.000 de lei pentru anul 2014, lucru care în opinia asociaţiilor nonguvernamentale nu se va întâmpla.

Bugetul general al Capitalei pentru 2014 este de peste 5,2 miliarde de lei, din care bugetul local se ridică la aproximativ 4,5 miliarde de lei, sumele fiind mai mari decât cele din 2013, potrivit unui proiect de hotărâre care va fi supus la vot în şedinţa de joi a CGMB.

Conform proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului Capitalei pe 2013, la bugetul general sunt prevăzute venituri de 5,26 miliarde de lei şi cheltuieli de 5,36 miliarde de lei.

Bugetul local are prevăzuţi, atât la capitolul venituri, cât şi la cel de cheltuieli, 4,51 miliarde de lei.

La bugetul instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii sunt menţionate venituri de 1,4 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,45 miliarde de lei. În document este menţionat un excedent de 43,9 milioane de lei.

Alte aproximativ 58 de milioane de lei sunt trecute, conform proiectului, la bugetul creditelor externe.

În proiectul de hotărâre este menţionat şi un fond de rezervă bugetară de 30 de milioane de lei.

Obiectivele de investiţii cu finanţare integrală sau parţială de la buget pe 2014 au prevăzuţi 740 de milioane de lei pentru obiective deja începute şi 143 de milioane de lei pentru cele noi.

Astfel, pentru modernizarea şi reabilitarea sediului vechi al municipalităţii sunt alocaţi 30 de milioane de lei.

Pentru investiţii în unităţile de învăţământ, respectiv pentru programul de reabilitare cofinanţat de BEI, sunt prevăzuţi 120 de milioane de lei.

La capitolul Sănătate sunt alocaţi 5,26 milioane de lei pentru modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului de Copii “Victor Gomoiu” şi 6,34 milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea şi echiparea Spitalului de Ortopedie Foişor.

Dintre obiectivele deja finalizate, dar care vor mai primi bani pentru alte lucrări, Arena Naţională are prevăzuţi 7,7 milioane de lei. Sala multifuncţională din incinta complexului sportiv “Lia Manoliu” are alocaţi 40 de milioane de lei, Academia de Tenis – 5,85 milioane lei, iar pentru refacerea şi modernizarea Patinoarului Flamaropol sunt alocaţi şase milioane de lei.

Pentru consolidarea şi modernizarea Teatrului Evreiesc de Stat sunt alocaţi, în bugetul pentru acest an, cinci milioane de lei, în timp ce execuţia lucrărilor de consolidare a unor clădire are prevăzuţi 8,3 milioane de lei.

Tot pentru 2014, în bugetul este prevăzută suma de aproximativ 340 milioane de lei pentru investiţii la staţia de epurare Glina.

Pentru proiectul privind inventarierea spaţiilor verzi şi actualizarea registrului acestora sunt alocaţi 18 milioane de lei.

La capitolul Transporturi sunt prevăzuţi 78 de milioane de lei pentru Pasajul Basarab şi sume pentru alte obiective de infrastructură, printre care Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu (40 de milioane), Străpungerea Buzeşti – Berzei – Uranus (35 de milioane), Penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada A1 (45 de milioane), Reabilitare sistem rutier şi linie de tramvai Bulevardul Liviu Rebreanu (56 de milioane), Îmbunătăţire condiţiie de circulaţie Pasaj Muncii (45,3 milioane lei), Pasaj Suprateran Mihai Bravu – Splaiul Unirii (50 de milioane), Pasaj subteran Piaţa Presei Libere (15 milioane) şi Supralărgire Fabrica de Glucoză (40 de milioane).

Regia de transport public şi cea de distribuţie a energiei termice – RATB şi RADET – au prevăzute în buget, ca subvenţii, sumele de 546 milioane de lei şi, respectiv 552 milioane de lei.

Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) are prevăzute venituri de 33,6 milioane de lei.

Pentru Administraţia Străzilor sunt alocaţi aproape 500 de milioane de lei, iar pentru Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, 222 de milioane de lei.

Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) are alocaţi puţin peste 115 milioane de lei, în timp ce pentru Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane este prevăzută suma de aproape 76 milioane de lei.

Poliţia Locală a Capitalei are un buget de 44 milioane de lei, iar Clubul Sportiv Municipal Bucureşti, de peste 35 milioane de lei.

Anul trecut, bugetul general al Capitalei a fost de 4,52 miliarde de lei, din care 3,8 miliarde de lei pentru bugetul local. În toamnă, bugetul a fost rectificat negativ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă