Tribunalul Bucureลti dezvฤluie cât de adânc au penetrat „bฤieลฃii deลtepลฃi” din imobiliare instituลฃiile publice ลi mai ales birourile-cheie din cadrul Agenลฃiei Domeniilor Statului.
Fostul director general al Agenลฃiei Domeniilor Statului (ADS) Daniel Drฤgan a fost condamnat de Tribunalul Bucureลti la ลase ani de închisoare cu executare, pentru o retrocedare ilegalฤ. Decizia instanลฃei a fost atacatฤ cu recurs. În schimb, în hotฤrârea de condamnare a lui Drฤgan magistraลฃii scot la luminฤ un adevฤrat mecanism de fraudare a statului, girat la cel mai înalt nivel în interiorul unei agenลฃii guvernamentale. Ca preลedinte al ADS, Daniel Drฤgan a emis pe 26 iulie 2007 o decizie prin care acorda, în compensare pentru un imobil ce nu se putea retroceda în naturฤ, lui Constantin Nicolaide un teren în suprafaลฃฤ 147,14 ha, aproape de Bucureลti, în comuna Popeลti-Leordeni. Potrivit procurorilor DNA, Drฤgan a prejudiciat astfel statul cu circa 80 milioane euro. Tribunalul dezvฤluie însฤ cฤ, în 2007, Constantin Nicolaide nu mai avea calitate sฤ solicite reconstituirea proprietatฤลฃii. Asta, pentru cฤ în 2006 el îลi cedase drepturile litigioase cฤtre o altฤ persoanฤ, Maria Nicolaescu. Însฤ, dupฤ cum rezultฤ din documentele studiate de RL, atât Nicolaide, cât ลi Nicolaescu au acelaลi mandatar: Teodor Cristodor. În ultimii ani, presa centralฤ a scris despre Cristodor cฤ ar fi, de fapt, interfaลฃa latifundiarului constฤnลฃean Sorin Viลinescu, om de afaceri apropiat PNL. Iniลฃial, Judecฤtoria Sectorului 1 a decis însฤ cฤ prejudiciul nu ar exista pentru cฤ ADS nu ar fi reclamat acest lucru. Totuลi, Tribunalul Bucureลti explicฤ în hotฤrârea de condamnare a lui Drฤgan cฤ fostul ลef al ADS nu trebuia achitat doar pentru cฤ ADS nu a reclamat prejudiciul, întrucât infracลฃiunea fusese comisฤ înainte de recuperarea terenului.
„Existฤ indiciile unei grupฤri infracลฃionale”
Pornind de la cazul Drฤgan, instanลฃa bucureลteanฤ ridicฤ o problemฤ încฤ ลi mai gravฤ, cea a unei complicitฤลฃi generalizate la vârful ADS. „Tribunalul constatฤ cฤ sunt indicii de complicitate la sฤvârลirea infracลฃiunii amintite de cฤtre toลฃi membrii Consiliului de Administraลฃie care au acลฃionat cu depฤลirea atribuลฃiilor legale”, aratฤ judecฤtorii Dorel Matei ลi Andi Malaliu. Magistraลฃii mai considerฤ surprinzฤtoare poziลฃia ADS de a nu pretinde nici o despฤgubire, deลi o suprafaลฃฤ mare de teren fusese scoasฤ din proprietatea sa timp de peste un an, perioadฤ în care statul ar fi putut obลฃine cel puลฃin redevenลฃele, întrucât terenul era concesionat unei societฤลฃi agricole. Aceiaลi magistraลฃi devin ลi mai expliciลฃi cu privire la afacerile incredibile cu terenurile statului. „Tribunalul apreciazฤ cฤ în speลฃฤ existฤ indiciile unei grupฤri infracลฃionale mult mai întinse, cu princpial obiect sฤvârลirea infracลฃiunii prevฤzutฤ de art. 248 rap. la art 248 indice 1 Cp (abuz în serviciu – n.r.) în domeniul retrocedฤrilor frauduloase de terenuri în dauna statului român, inculpatul în judecatฤ fiind doar mai vizibil ลi inabil în a-ลi ascunde conduita infracลฃionalฤ”, susลฃin judecฤtorii Andi Malaliu ลi Dorel Matei în hotฤrârea de condamnare a lui Daniel Drฤgan.
Judecฤtorii scot la luminฤ faptul cฤ pe numele lui Nicolaide Constantin au fost operate mai multe retrocedฤri suspecte. „Tribunalul mai gฤseลte surprinzฤtor faptul cฤ numitului Nicolaide Constantin i s-a reconstituit dreptul de proprietate pe porลฃiuni din aceeaลi moลie de mai multe ori, în baza unor temeiuri legale diferite, în urma unor notificฤri adresate unor instituลฃii ale statului ce nu au comunicat între ele, iar în prezent ADS a fฤcut o retrocedare prin acordarea de terenuri în compensare pentru suprafaลฃa întreagฤ, ignorând vânzฤrile fฤcute de autorii numitului Nicolaide înainte de 1945 ลi retrocedฤrile fฤcute în baza L 18/1991 ลi Legea 10/2000 fฤcute anterior”, explicฤ judecฤtorii Malaliu ลi Matei. Magistraลฃii fac aici referire la faptul cฤ în astfel de scheme frauduloase de retrocedare au fost implicate mai multe instituลฃii publice.