11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialOmul de afaceri Valentin Armașu, arestat preventiv pentru că a încercat să...

Omul de afaceri Valentin Armașu, arestat preventiv pentru că a încercat să influențeze martori în timp ce era sub control judiciar

Valentin Armașu, cunoscutul om de afaceri bănățean, a fost arestat preventiv după ce a încălcat obligațiile controlului judiciar și a încercat să influențeze martori. Magistrații Curții de Apel București au respins contestația și au emis mandat de arestare.

”Inculpatul Armașu Paul Valentin este urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la uz de fals și spălare a banilor, fapte comise în perioada 2010-2013 prin care a fost creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 4,5 milioane de euro. Împotriva lui a fost dispusă măsura controlului judiciar din data de 25 februarie 2014, anterior acestei date inculpatul având interdicția de a părăsi țara, dispusă în data de 30 septembrie 2013 de către magistrații Curții de Apel Timișoara”, arată DIICOT într-un comunicat de presă.

La 9 august 2014, procurorii DIICOT – Structura Centrală au decis să-l rețină pentru 24 de ore pe inculpatul Armașu Paul Valentin, deoarece acesta a încercat să influențeze declarațiile unor martori. Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Valentin Armașu s-a întâlnit de mai multe ori cu soția unui martor aflat în penitenciar cerându-i acesteia ca soțul său și un alt martor în cauză să își schimbe declarația dată procurorilor DIICOT.

Conform probatoriului, la prima întâlnire ce a avut loc în luna mai pe un drum forestier din apropierea localității Reșița, inculpatul Armașu Paul Valentin i-a cerut soției martorului MDF ca în schimbul unei sume de bani ce avea să fie stabilită ulterior să își retragă declarația dată procurorilor DIICOT Reșița. Martorul a refuzat spunându-i totodată soției sale să-i amintească inculpatului Armașu Paul Valentin că nu i-a returnat nici până în prezent o datorie de 200.000 de euro. Mesajul a fost transmis la a doua întâlnire care a avut loc în luna iulie între inculpat și soția martorului. De această dată inculpatul Armașu Paul Valentin a condiționat returnarea unui împrumut de 40.000 de euro de schimbarea declarației dată de martorul MDF dar numai dacă acesta va convinge și un alt martor (H.A.) să-și schimbe, de asemenea, declarațiile date anchetatorilor. Inculpatul a fost refuzat și de această dată.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Armașu Paul Valentin știa că încalcă obligațiile impuse în conținutul controlului judiciar și că riscă să fie arestat din această cauză, motiv pentru care inculpatul și-a luat toate măsurile de precauție pentru a nu fi interceptat în timpul întâlnirilor cu soția martorului, fie prin alegerea unui loc izolat de întâlnire, fie prin percheziționarea corporală a femeii, căreia i-au fost sechestrate de către un apropiat al inculpatului, pe perioada discuțiilor, atât poșeta cât și telefoanele mobile.

La 9 august, inculpatul Armașu Paul Valentin a fost prezentat Tribunalului București cu propunerea de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestului preventiv. Instanța a admis solicitarea procuroriilor DIICOT și a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu cea a arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii. Magistrații Curții de Apel București au respins joi, 14 august, contestația formulată de către inculpat, dispunând emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele acestuia.

Cazul a fost instrumentat împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – IGPR, cu sprijinul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

”Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai arată DIICOT.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă