11.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialOmul de afaceri Ilie Vonica, înmormântat cu slujbă specială

Omul de afaceri Ilie Vonica, înmormântat cu slujbă specială

Proprietarul Grupului Polisano, Ilie Vonica, a fost înmormântat, duminică, în curtea Bisericii din Groapă din municipiul Sibiu, relatează Mediafax. Slujba specială a fost oficiată de un sobor de preoți, iar la ceremonie au participat peste 500 de persoane.

Slujba de înmormântare a omului de afaceri Ilie Vonica a început, duminică, la ora 13.00, peste cinci sute de persoane – rude, prieteni, angajaţi, oameni de afaceri, politicieni, dar şi foşti pacienţi – sosind la Biserica din Groapă din municipiul Sibiu.

Printre cei care au participat la funeralii s-au numărat fostul ministru al Economiei Ion Ariton, viceprimarul Sibiului Virgil Popa, fostul director general al Hidroelectrica Constantin Trihenea, fostul prefect de Sibiu Horaţiu Răcuciu, rectorul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Ioan Bondrea, dar şi consulul Germaniei la Sibiu, Judith Urban.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al omului de afaceri a fost depus, încă de miercuri, la capela din curtea bisericii, iar mormântul a fost amenajat în cavoul pe care familia Vonica îl deţine în curtea bisericii, alături de morminte ale unor foşti mitropoliţi şi preoţi.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, care au susţinut "un ritual special", diferit de obişnuitul ritual de înmormântare, în condiţiile în care Ilie Vonica s-a sinucis.

"Slujba se desfăşura foarte liniştit. Este un ritual special care se face la cei care sunt decedaţi în situaţiile acestea. Este mult mai simplă, foarte echilibrată şi cu mult bun simţ, ca şi cealaltă, cu aceeaşi frumuseţe. Pentru sibieni, domnul Vonica a fost un pic mai mult decât o simplă ştire. De câteva ori am colaborat, regret profund cele întâmplate şi cred că este momentul să vă spun că pentru noi domnul Ilie Vonica rămâne în continuare subiect de rugăciune", a declarat, presei, Constantin Necula, consilier misionar, pastoral şi de imagine al Mitropoliei Ardealului, cel care a condus ceremonia de înmormântare.

Ritualul de înmormântare a fost presărat de citate din Octavian Paler, rostite de preoţii care l-au oficiat.

"Am învăţat că, oricât suferi, lumea nu se va opri pentru suferinţa ta", a spus, la un moment dat, unul dintre preoţi, citându-l pe Octavian Paler.

În momentul în care trupul omului de afaceri Ilie Vonica a fost lăsat în groapă, toată lumea a aplaudat minute în şir.

Ceremonia s-a încheiat cu discursuri ţinute de mai mulţi cunoscuţi şi prieteni ai lui Ilie Vonica, în care au elogiat activitatea acestuia ca medic, om de afaceri, dar şi activităţile sale caritabile.

La cererea familiei, doar rudele, prietenii apropiaţi, câţiva angajaţi şi personalităţile au avut voie să intre în curtea bisericii unde s-a oficiat slujba, restul persoanelor care au participat la ceremonie stând pe trotuarele din faţa lăcaşului de cult.

Pe durata înmormântării, traficul rutier pe strada Justiţiei din municipiul Sibiu, cea pe care se află Biserica din Groapă, a fost închis, mai multe echipaje de Poliţie Rutieră şi Poliţie Locală asigurând zona.

Printre cei care s-au aflat în afara bisericii erau mulţi dintre foştii pacienţi ai Clinicii Polisano, majoritatea având doar cuvinte de laudă despre Ilie Vonica.

Pe timpul slujbei, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijirile medicilor după ce li s-a făcut rău, un echipaj de Ambulanţă fiind staţionat în apropierea bisericii.

La încheierea slujbei, un unchi al Danei Vonica, arestată în dosarul reţetelor false pentru bolnavii de cancer, Ioan Bratu, a susţinut o declaraţie în faţa presei în care şi-a cerut scuze pentru incidentele dintre jurnalişti şi o parte dintre prietenii şi rudele familiei care au avut loc, sâmbătă, la sosirea şi la plecarea femeii de la priveghiul soţului ei.

De asemenea, Ioan Bratu a vorbit despre "încercarea îngrozitoare" prin care trece familia Vonica şi şi-a exprimat siguranţa că soţia omului de afaceri este nevinovată în dosarul în care este cercetată.

La plecare, toţi cei care au participat la înmormântare au primit pungi de hârtie în care erau o lumânare albă, un colac şi un prosop, dar şi câte un pahar de apă, suc sau vin.

Omul de afaceri Ilie Vonica, proprietarul Grupului Polisano, a murit, marți, după ce s-a aruncat de pe acoperişul casei sale din Sibiu.

Surse judiciare spuneau că omul de afaceri Ilie Vonica a lăsat în locuinţa sa de pe strada Andrei Mureşanu din municipiul Sibiu o scrisoare de cinci pagini în care îşi explica sinuciderea. Ilie Vonica explica în scrisoare că arestarea soţiei şi problemele firmelor sale l-au determinat să îşi ia viaţa, el cerându-i, totodată, iertare soţiei şi să aibă grijă de fiica lor, potrivit unor surse judiciare. Documentul era adresat soţiei, căreia Ilie Vonica i-a scris că nu poate trăi "singur", ştiind că ea este "acolo", adică în arest.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă