12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialOmul care a anunţat sfârşitul războiului mondial, concediat pe nedrept

Omul care a anunţat sfârşitul războiului mondial, concediat pe nedrept

Agenţia de presă Associated Press şi-a cerut public scuze, la 67 de ani după ce l-a concediat pe omul care a anunţat lumea că Al Doilea Război Mondial a luat sfârşit, reporterul alegând să nu respecte un embargo impus de armata britanică şi americană, scrie realitatea.net

Ed Kennedy nu s-a conformat cerinţelor impuse de cenzorii militari. El a fost unul dintre cei 17 jurnalişti care au participat la predarea armatei naziste în Franţa, în zorii zilei de 7 mai 1945.

Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii au fost de acord să amâne anunţul pentru o zi, pentru ca ruşii să poată pune în scenă o a doua ceremonie de predare a naziştilor, în Berlin.

AP spune acum că decizia reporterului Ed Kennedy a fost una bună. “A fost o zi teribilă pentru AP. Evenimentul a fost gestionat în cea mai proastă formă posibilă”, recunoaşte preşedintele AP Tom curley, citat de BBC.

Ed Kennedy a participat la ceremonia de predare a naziştilor, ceremonie care a avut loc la ora 02:41 în data de 7 mai 1945. Jurnaliştii din grup s-au angajat că nu vor anunţa nimic înainte de ora 15 a zilei de 8 mai.

Însă, după ce a auzit că un radio german a anunţat predarea nazistă, Kennedy a ales să publice ceva la rându-i. La o oră după ce a auzit toate acestea, jurnalistul a publicat articolul. Mai întâi a fost penalizat, apoi concediat de AP.

“Încercarea de a controla ştiri atât de importante este una absurdă”, avea el să spună mai târziu. Kennedy a murit în 1963, la vârsta de 58 de ani, într-un accident în trafic.

Fiica sa, Julia Kennedy Cochran, s-a arătat încântată de scuzele istorice ale agenţiei. “Cred că ar fi însemnat mult pentru el”, spune ea.

Julia a scris introducerea cărţii de memorii a lui Kennedy, lansată recent cu titlul “Ed Kennedy’s War: V-E Day, Censorship & The Associated Press”.

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă