13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialOMS cere monitorizarea continuă a apei potabile din Ungaria

OMS cere monitorizarea continuă a apei potabile din Ungaria

Apa de băut din satele ungare inundate în urma scurgerii de noroi toxic este potabilă, dar calitatea sa trebuie monitorizată în continuare din punctul de vedere al conţinutului de metale grele, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în urma unei anchete desfăşurate săptămâna trecută pe teren.

În document, OMS cere îndepărtarea tuturor reziduurilor de noroi coroziv, în special din locuinţe, pentru ca expunerea rezidenţilor să fie minimă. Potrivit organizaţiei mondiale, locuitorii şi cei aproape 4.000 de participanţi la operaţiunile de curăţare trebuie să fie instruiţi cu privire la modalităţile în care să se protejeze. “Monitorizarea continuă a aerului din exterior şi din interior, a apei de băut, a calităţii solului şi producţiei de hrană va rămâne esenţială pentru evaluarea riscului de expunere, mai ales la metale grele, pe termen mediu şi lung, şi pentru luarea măsurilor necesare”, mai afirmă OMS într-un comunicat.

Potrivit echipei sale de patru experţi, autorităţile ungare au reacţionat prompt pentru a neutraliza scurgerea toxică, reducând substanţial riscul direct pentru sănătate. În ceea ce priveşte calitatea apelor Dunării, informaţiile disponibile arată că aceasta a rămas în mare parte neafectată. Cu toate acestea, circa 150 de rezervoare de reziduuri situate pe cursul fluviului trebuie verificate din punctul de vedere al rezistenţei la evenimente meteo extreme şi pentru evaluarea riscului de contaminare a solului şi apei freatice de la instalaţiile izolate precar, avertizează OMS, potrivit Agerpres.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă