12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialOligarhii Coreii de Nord

Oligarhii Coreii de Nord

Capitala nord-coreeană adună o mică elită de super-bogaţi, o minoritate de oligarhi care profită de un acces fără precedent la produse de lux şi restaurante de top. Cei mai bogaţi nord-coreeni locuiesc acum în „Phyonhattan“, o contracţie între Phenian şi Manhattan, un soi de univers paralel.

Există 60.000 de familii care pot fi calificate ca noii bogaţi, adică 1% din populaţie şi trăiesc fără grijă, în decalaj cu restul populaţiei. Într-un complex de distracţii din centrul Phenianului, ei aleargă pe benzile rulante, în faţa ecranelor pe care rulează desene animate marca Disney. Complexul dispune şi de un restaurant şic unde majoritatea băuturilor sunt vândute cu 4 – 8 dolari, sau moka-glace cu 9 dolari. Un supermarket propune carne de vită din Australia, somon norvegian, bere artizanală, toate la preţuri astronomice. Tinerii oligarhi nord-coreeni adoră moda Zara şi H&M, le place să fie văzuţi, beau cappuccino pentru a arăta că sunt cosmopoliţi şi unii şi-au operat pleoapele pentru a părea mai „occidentali“.

Ziarişti de la Washington Post au efectuat o vizită în capitala Coreii de Nord şi au putut degusta şapte soiuri de bere. În meniu, au avut un steak cu un cartof copt pentru suma de 48 dolari.

Liderul Kim Jong-un este favorabil, într-o mică măsură, economiei de piaţă şi a declarat că prioritatea sa este ameliorarea vieţii compatrioţilor săi. A ordonat construirea de parcuri de distracţii, parcuri acvatice şi skateparks, a unui delfinariu şi a unei staţiuni de ski. În jurul capitalei, terenurile de volei şi de tenis sunt pline de tineri. În ansamblu, economia Coreii de Nord rămâne înapoiată, industria este complet prăbuşită şi chiar la Phenian, salariul oficial rămâne sub 10 dolari pe lună. Dar apariţia antreprenorilor în ultimii ani a creat în capitală o clasă de noi bogaţi, numiţi „Donju“ (stăpânii banilor) şi regimul încearcă să atragă investitori străini prin scăderea taxelor şi propunând o mână de lucru calificată şi disciplinată.

Donju deţin în general poziţii oficiale în cadrul guvernului, în ministere sau în armată, gestionând întreprinderile de stat în străinătate şi încercând să aducă investitori străini.  

Cele mai citite

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă