16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialOlanda va executa lovituri aeriene în estul Siriei

Olanda va executa lovituri aeriene în estul Siriei

Olanda îşi va extinde implicarea în coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva Statului Islamic, anunţând vineri că va participa la campania de lovituri aeriene vizând ţinte ale jihadiştilor în estul Siriei, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

"Pentru a face lupta împotriva Statului Islamic în Irak mai eficace, s-a decis să fie întreprinse lovituri aeriene împotriva SI în estul Siriei", indică Ministerul olandez al Apărării. Decizia Olandei apare în urma cererilor în acest sens formulate de SUA şi Franţa. 

O escadrilă olandeză de 16 avioane F-16 este deja staţionată în regiune, dar operaţiunile sale se limitau la lovirea unor poziţii ale SI în Irak. 

Olanda are în vedere, de asemenea, suplimentarea echipamentului militar furnizat forţelor irakiene care luptă împotriva jihadiştilor. 

Extinderea operaţiunii aeriene a fost posibilă după ce Partidul Laburist olandez, partener în coaliţia de guvernare, s-a declarat în această săptămână favorabil ideei, creând majoritatea parlamentară necesară. 

Intervenţiile militare externe constituie un subiect sensibil în Olanda, care a purtat o misiune dezastruoasă de pace în Bosnia în 1995, când 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost masacraţi de forţele bosniace sârbe. 

Un guvern anterior a plecat de la putere în 2010 din cauza participării Olandei la operaţiunile împotriva talibanilor în Afganistan, unde acţionau 2.000 de militari olandezi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Medicii din Iași au transplantat organe prelevate de la un donator din Bulgaria

Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare în domeniu...

Un atac rus cu bombe aeriene în orașul ucrainean Dergaci a rănit șase copii și un adult

Şase copii şi un adult au fost răniţi joi într-un atac rus cu bombe aeriene în oraşul Dergaci din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă