21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialObama vrea să retragă trupele din Afganistan

Obama vrea să retragă trupele din Afganistan

Preşedintele american, Barack Obama, va anunţa miercuri dacă va retrage aproximativ 10 000 de soldaţi detaşaţi în războiul din Afganistan în următoarele doisprezece luni. Potrivit unui oficial american al Apărării, Obama va anunţa retragerea trupelor în etape, astfel că 5000 de militari vor sosi în Statele Unite vara asta, iar alţi 5000 vor fi repatriaţi până la iarnă sau în primăvara anului viitor. Cronologia va permite comandanţilor militari să menţină un număr mare de soldaţi detaşaţi în Afganistan pentru încă două sezoane, ceea nu va fi însă pe placul opiniei publice şi a legislativului de la Capitol Hill, conform Associated Press.

Preşedintele american a optat pentru această decizie după ce a analizat o serie de opţiuni primite de la generalul David Petraeus, comandantul trupelor NATO din Afganistan. Obama şi-a informat marţi consilierii de securitate în ceea ce priveşte planurile sale, în frunte cu secretarul american al Apărării, Robert Gates şi secretarul de stat, Hillary Rodham Clinton.

„Preşedintele este comandantul suprem,” a declarat purtătorul de cuvânt Jay Carney. „Este cel care conduce acest proces şi cel care ia deciziile.”

Obama ia în calcul un termen limită pentru retragerea a 20 000 de militari din valul de 30 000 trimişi în Afganistan în decembrie 2009. După retragerea trupelor americane, programată în anul 2014, securitatea ţării va fi preluată integral de autorităţile afgane. Totuşi, autorităţile afgane vor fi consiliate şi antrenate de ofiţerii americani şi după 2014.

Administraţia Obama a anunţat că va continua războiul din Afganistan, aflat acum în cel de-al zecele an, iar scopul său rămâne acela de a învinge rezistenţa insurgenţilor talibani şi reţeaua teroristă al Qaida. Până acum, cel puţin 1522 de soldaţi americani şi-au pierdut viaţa în Afganistan de la începutul invaziei de la sfărşitul anului 2001, potrivit Associated Press.

Aproximativ 100 000 de militari americani se află în acest moment în Afganistan, de trei ori mai mulţi decât erau în momentul în care Barack Obama şi-a început mandatul.
Deşi cei 30 000 de soldaţi vor fi retraşi mai devreme sau mai târziu, încă este neclar ce decizii vor fi luate în privinţa celor 70 000 rămaşi, cu toate că NATO a stabilit ca termen de încetare a operaţiunilor de luptă în data de 31 decembrie 2014.

Nu se ştie exact daca cei 10 000 de soldaţi vor fi repatriaţi prin retragerea a două brigăzi ale unui corp al armatei sau prin chemarea la vatra a unui număr mai mic de militari de la mai multe unităţi dispuse pe toate fronturile din Afganistan.

Întru-un discurs susţinut recent, preşedintele afgan Hamid Karzai a criticat forţele americane, vrând să sugereze că există pericolul că trupele americane să devină forţe de ocupaţie.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă