12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialObama și Trump, în cursă contracronometru pentru acordul privind schimbările climei. Ultima...

Obama și Trump, în cursă contracronometru pentru acordul privind schimbările climei. Ultima bătălie de la Casa Albă: Obama vrea să-l implementeze mai repede, Trump să-l blocheze

În timpul unei scurte vizite în Noua Zeelandă, secretarul de stat John Kerry a declarat că Administrația Obama va face tot posibilul să implementeze acordul global privind schimbarea climei, înainte ca Donald Trump să preia funcția de președinte al SUA.

Kerry participă la summitul din Marrakesh, Maroc, privind schimbarea climei, la care sunt prezente peste 200 de națiuni. Șeful diplomației americane a subliniat că respectarea de către SUA a responsabilităților ce-i revin în cadrul Acordului de la Paris din 2015 este o prioritate la finalul mandatului lui Barack Obama. „Până la 20 ianuarie, când această administrație ia sfârșit, intenționăm să ne respectăm responsabilitățile pentru ca viitoarele generații să poată să facă față acestui pericol la adresa vieții planetei”, a declarat Kerry.
Pe de altă parte, Donald Trump caută modalități rapide pentru a scoate SUA din acord, considerând că întreaga poveste cu emisia de gaze și schimbarea climei este o mare păcăleală. Echipa sa de tranziție pe probleme de energie și climă deja a fost pusă la treabă, să găsească o modalitate de a sări peste procedura de patru ani necesară în cazul unei retrageri din acord. Alternativele ar fi ca Administrația Trump să trimită o scrisoare de retragere din Convenția din 1992, care a stat la baza Acordului de la Paris sau să dea un ordin prezidențial care să șteargă semnătura SUA de pe acord. Și Administrația Obama a băgat SUA în acest acord prin ordin executiv. 

 

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă