20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialOAR da in judecata Primaria Sectorului 2 pentru demolarea unui imobil de...

OAR da in judecata Primaria Sectorului 2 pentru demolarea unui imobil de patrimoniu

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) a hotarat, luni, sa il dea in judecata pe primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, si pe arhitectul sef al primariei, Bogdan Parvu, pentru emiterea ilegala a unei autorizatii de desfiintare a unui imobil de patrimoniu de pe strada Maria Rosetti nr. 38, transmite Mediafax, citand-o pe arhitecta Ruxandra Sarbulescu.
Si Ministerul Culturii urmeaza sa actioneze in instanta autorizatia de desfiintare a a aceluiasi imobil, a declarat consilierul ministrului, Petre Guran. Acesta a precizat ca reprezentantii MCCPN vor depune la Tribunalul Bucuresti o cerere de constatare a nulitatii autorizatiei de desfiintare emise de Primaria Sectorului 2.
Petre Guran a mai spus ca actiunea de demolare a imobilului a fost intrerupta temporar, dupa ce Politia a constatat ca santierul nu este ingradit, ca nu exista panou de identificare a constructiei, iar demolarea afecteaza domeniul public.
Ministrul Culturii, prezent, luni, pe santierul de pe strada Maria Rosetti nr. 38, a declarat ca autorizatia de demolare a fost emisa ilegal de primarul Neculai Ontanu, acuzandu-l pe acesta ca vrea sa transforme Sectorul 2 in "Demolava" secolului XXI.
Ministrul a explicat ca certificatul de urbanism emis de primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, a fost eliberat inainte ca proprietarul casei de pe Maria Rosetti nr. 38 sa ceara autorizatie de demolare de la Ministerul Culturii.
De asemenea, Primaria Sectorului 2 a emis o autorizatie de desfiintare a imobilului fara a avea avizele favorabile de la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Bucuresti (DCCPN) si de la Muzeul Municipiului Bucuresti (MMB). Directia pentru Cultura nu a dat aviz, iar MMB a dat aviz negativ.
Autorizatia de desfiintare a fost solicitata de proprietarul imobilului, firma SC Trei Lacuri Invest SRL.
Totodata, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", Nicusor Dan, cere primarului Sectorului 2 demiterea arhitectului sef al institutiei, Bogdan Parvu, pentru ilegalitati privind urbanismul.
Reprezentantii Asociatiei "Salvati Bucurestiul" afirma ca primarul Neculai Ontanu este vinovat de aparitia acestei situatii, intrucat "se vede cu ochiul liber ca zonele protejate din sectorul 2 sunt supuse unui adevarat macel: se demoleaza case cu valoare arhitecturala si se construiesc blocuri nepotrivite in locul lor".
In opinia lui Nicusor Dan, "primarul Ontanu trebuie sa explice sutele de PUD-uri ilegale prin care se prevad inaltimi scandaloase in zonele protejate, toate fiind ilegale, intrucat Consiliul Local nu are nici competenta sa le emita in zonele protejate, nici competenta sa modifice regimul de inaltime, asa cum s-a intamplat si in cazul imobilului din strada Maria Rosetti numarul 38".
De asemenea, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul" cere Inspectoratului de Stat in Constructii "demiterea de urgenta a Adrianei Bagdasar, inspector sef adjunct pentru Bucuresti, si verificarea automata a tuturor PUD-urilor emise de primariile de sector".
Nicusor Dan sustine si ca Inspectoratul de Stat in Constructii trebuie sa explice "cum de a putut sa o angajeze ca inspector-sef adjunct pentru Capitala pe Adriana Bagdasar, care a fost data afara de Primaria Sectorului 2 dupa numeroase nereguli (autorizatia de desfiintare pentru str. Maria Rosetti nr. 38 fiind doar una dintre ele), cum de nu a observat nici ilegalitatea PUD-ului, nici ilegalitatea autorizatiei de desfiintare din Maria Rosetti 38 (evidente) la controlul lunar pe care l-a facut la Primaria Sectorului 2".
Totodata, potrivit organizatiei, inspectoratul trebuie sa justifice si "de ce nu a oprit lucrarile de demolare a imobilului din Maria Rosetti 38, desi aceasta lucrare nu era identificata printr-un panou, nefiind nici organizarea de santier".
Nicusor Dan precizeaza ca, pe 4 noiembrie 2008, Consiliul Local al Sectorului 2 a emis, prin Hotararea nr.126, Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) care prevede construirea unui imobil cu inaltimea de noua etaje in strada Maria Rosetti numarul 38.
"Acest PUD este ilegal intrucat: nu avea avizul Directiei de Cultura Bucuresti (obligatoriu, deoarece terenul se afla intr-o zona protejata), modifica inaltimea maxima prevazuta de Planul Urbanistic General, conform Legii urbanismului 350/2001, doar Consiliul General al Municipiului Bucuresti poate modifica, si doar prin PUZ, inaltimea maxima, iar conform Legii urbanismului, PUD-urile in zone protejate se emit de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, nu de Consiliile Locale de Sector", explica sursa citata.
Presedintele asociatiei precizeaza ca planul este contrasemnat de urbanistul Primariei Sectorului 2, Bogdan Parvanu, si de primarul Neculai Ontanu.
Ulterior, pe 30 decembrie, Primaria Sectorului 2 a emis autorizatia de desfiintare nr. 1649/67"R" pentru imobilul din strada Maria Rosetti 38, actul fiind semnat de cea care pe atunci era arhitectul sef al institutiei, Adriana Bagdasar, si de primarul Neculai Ontanu.
"Autorizatia este ilegala, intrucat nu are avizul Directiei de Cultura Bucuresti (obligatoriu, intrucat imobilul se afla intr-o zona protejata)", spune Nicusor Dan.
De asemenea, la sfarsitul lunii ianuarie, Primaria Sectorului 2 a cerut avizul Directiei de Cultura Bucuresti pentru autorizatia de desfiintare si pentru PUD, "care fusesera deja emise", sustine Nicusor Dan.
"Directia de Cultura Bucuresti nu acorda avizul nici pentru una, nici pentru cealalta", a explicat presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul".
Potrivit lui Nicusor Dan, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) si Adriana Bagdasar, inspectorul sef adjunct al municipiului Bucuresti, au fost sesizati, joi, la o zi dupa inceperea lucrarilor de demolare, fiind ceruta oprirea lucrarilor pe motiv ca "nu exista panou de afisaj si ca santierul nu este amenajat".
"ISC reactioneaza abia sambata, la ora 9.00, numai dupa ce inspectorul general al ISC Romania, Adrian Balaban, a fost contactat personal de doua ori. Pana sambata, la ora 9.00, nu se scosese decat acoperisul si se demolase o anexa minora", arata reprezentantul asociatiei.
Astfel, sambata, la ora 9.00, reprezentantul ISC Bucuresti, Mihaela Buzec, a dispus verbal "oprirea lucrarilor", deoarece firma demolatoare nu a putut prezenta autorizatia de demolare, inspectorul plecand "cu promisiunea firmei demolatoare ca opreste lucrarile pana luni, la ora 9.30". Insa imediat dupa plecarea acesteia, firma demolatoare a continuat actiunea de demolare pana cand a fost oprita de Politie.
Pe de alta parte, Asociatia "Salvati Bucurestiul" considera ca si Guvernul se face vinovat de situatia creata, din cauza politicii acestuia in domeniul patrimoniului.
"Guvernul Romaniei trebuie sa exprime public optiunea sa pentru pastrarea sau nu a patrimoniului istoric in Romania", mai arata sursa citata, potrivit Mediafax.

Cele mai citite

Cătălin Drulă, atac dur la adresa unor politicieni: “Au dat drumul la hoție”

Cătălin Drulă și-a exprimat nemulțumirea sa față de faptul că președintele Klaus Iohannis și liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ar...

Tribunalul Vaslui a decis! Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a menţinut, vineri, măsura arestului la domiciliu în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită. „În...

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă