19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialO sută de tei vor fi replantaţi în centrul Iaşiului, de unde...

O sută de tei vor fi replantaţi în centrul Iaşiului, de unde au fost tăiaţi în urmă cu peste doi ani

 Primăria municipiului Iași va replanta o sută de tei argintii în centrul oraşului, de unde au fost tăiați în urmă cu aproximativ doi ani și jumătate, în urma unui sondaj la care aproape 94 la sută dintre ieșeni s-au declarat în favoarea replantării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primăria municipiului Iași a organizat, între 25 august și 24 septembrie, un sondaj în centrele de cartier, la care 93,66% dintre participanți au votat în favoarea replantării teilor pe fostul bulevard Ștefan cel Mare, transformat în pietonal în urmă cu doi ani și jumătate.

Dintre cele 14.249 de persoane care şi-au exprimat opţiunea, 13.347 s-au declarat pentru replantarea teilor, 638 – împotrivă, iar restul s-au abţinut sau chestionarele au fost anulate.

Teii urmează a fi replantați în această toamnă, planul fiind de a aduce pomi de patru-cinci ani din pepinere din străinătate.

"După doi ani și jumătate de la tăierea teilor, polul nostru de rezistență civică a câștigat o bătălie importantă: replantarea teilor în centrul oraşului. În spatele acestei victorii se află sute de ore de voluntariat pe care ieșenii le-au dedicat acestei cauze. Împreună, am organizat acțiuni publice, am semnat petiții, am realizat rapoarte, interviuri și studii independente", au afirmat, într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, reprezentanţii asociaţiei "Iașul Iubește Teii", care au propus proiectul replantării.

Ei au precizat că săptămâna aceasta vor înainta Primăriei o fișă tehnică extinsă legată de aspectele importante ale replantării, insistând ca materialul dendrologic să fie unul de calitate și ca plantările să fie făcute profesionist, inclusiv mutarea salcâmilor japonezi pitici în alte zone ale Iașiului.

Mihai Chirica, viceprimarul din Iași cu atribuții de primar, a spus că se gândește ca în perioada următoare să mai aibă loc consultări cu publicul, una dintre ele urmând a privi aspecte legate de bugetul local.

În februarie 2013, câteva zeci de tei de pe bulevardul central al Iaşiului, unii cu o vechime de zeci de ani, au fost tăiaţi şi înlocuiţi cu salcâmi japonezi, Primăria explicând că prin plantarea unor arbori de talie joasă sunt puse în valoare clădirile monument din centrul municipiului.

În oraş au avut loc mai multe proteste față de decizia Primăriei, fiind constituit şi un grup civic în acest sens, intitulat "Iaşul iubeşte teii".

La rândul său, primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, preciza că turiştii care vin în Iaşi apreciază pietonalul amenajat în locul fostului bulevard Ştefan cel Mare.

Totodată, edilul ieşean i-a catalogat pe cei care critică tăierile din arbori din municipiu drept "isterici, cretini şi bolnavi mintal".

Reprezentanţii mai multor asociaţii civice i-au cerut, în 13 august, lui Mihai Chirica replantarea teilor pe bulevardul central al oraşului.

În 20 august, Mihai Chirica anunţa că începând cu 25 august, timp de o lună, în opt puncte din oraş urmau să fie distribuite chestionare, ieşenii fiind invitaţi să se pronunţe asupra oportunităţii replantării teilor pe bulevardul central din oraş.

Cele mai citite

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă