12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialO soluţie de renovare pentru living

O soluţie de renovare pentru living

Când locuieşti mai bine de zece ani în acelaşi apartament, apare nevoia de schimbare, de eliminare şi înlocuire a lucrurilor vechi cu altele noi şi în ton cu tendinţele actuale.

La fel s-a întâmplat şi în cazul proprietarilor apartamentului pe care îl prezentăm, unul din cele mai des întâlnite apartamente în blocurile de locuinţe construite înainte de 1990. Este vorba de apartamentul cu două camere şi cu suprafaţa aproximativă de 50 mp. Cel în cauză este situat într-un cartier bucureştean şi a fost achiziţionat de actualii proprietari în anul 2001.

Locuinţa nu a cunoscut niciun fel de lucrare importantă de la momentul ­dării în folosinţă, zugrăvirea pereţilor fiind singura îmbunătăţire de-a lungul anilor.

Actualii proprietari nu au investit în lucrări fragmentate, deoarece au dorit ca lucrările de renovare, odată demarate, să vizeze toate componentele apartamentului. Cu toate acestea, cea mai favorizată zonă a fost cea a livingului, ea fiind cea mai vizibilă din locuinţă.

Uşa care asigura accesul în living a fost eliminată. Golul de uşă, aflat la trecerea spre vestibul, a fost lărgit cu 20 cm, zona urmând să rămână deschisă, deoarece nu a fost montată o uşă nouă. Cele două măsuri au generat o funcţionalitate mai mare în această zonă cu trafic intens. În partea superioară a golului de uşă a fost construită o arcadă. În acest scop au fost folosite profile metalice şi plăcile de gips-carton.

În pereţi au fost săpate şanţurile în care au fost îngropate cablurile instalaţiei electrice. Pentru protecţie, cablurile au fost introduse în tuburi flexibile din plastic.

Pereţii au fost curăţaţi de finisajele vechi până la suprafaţa de bază. După curăţare, au fost gletuiţi, şlefuiţi şi pregătiţi pentru zugrăvit.

Pardoseala avea linoleum lipit direct pe planşeul din beton. Acesta a fost dezlipit işi s-a turnat un strat de şapă din ciment şi nisip. Principalul scop urmărit a fost obţinerea unei suprafeţe plane pentru noul finisaj: parchet laminat, imitaţie de fag.

Loggia care se afla în prelungirea living-ului a fost integrată în aria utilă a acestuia. Soluţia a fost pusă în operă prin eliminarea uşii şi a ferestrei care separau cele două spaţii. În acelaşi scop, zona deschisă a fostei loggii a fost vitrată cu geamuri termoizolante. Pereţii laterali ai loggiei, împreună cu plafonul şi pardoseala acesteia au fost termoizolaţi. Pentru pereţi şi plafon au fost folosite vată minerală de sticlă şi plăcile de gips-carton, iar pe pardoseală au fost aşezate plăci de polistiren extrudat, peste care a fost turnată şapă. Pentru finisaj a fost folosit acelaşi tip de parchet cu cel montat în cameră.

Vechiul calorifer din fontă, care avea probleme de ordin funcţional şi era considerat inestetic de către proprietari, a fost înlocuit cu altul nou, din oţel.

Mobilierul a fost cumpărat de la un magazin specializat. Acesta cuprinde o canapea, măsuţa pentru cafea şi mai multe corpuri pentru depozitare. Proprietarii au încercat să evite crearea unui decor strident, obositor, prin alegerea unor culori neutre.

Cele mai citite

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă