30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialO reforma care nu va avea loc

O reforma care nu va avea loc

Peste 170 de lideri din toata lumea – presedinti, prim-ministri, regi – s-au adunat ieri la New York pentru a aniversa 60 de ani de la crearea Organizatiei Natiunilor Unite si pentru a adopta un proiect de reforma ce s-ar dori un nou inceput, un nou “moment San Francisco” etc.
Insasi ideea de a lua totul de la inceput arata ca ONU se afla intr-o stare deplorabila si are nevoie urgenta de resuscitare. Chiar daca cei 170 vor adopta acest proiect de reforma, schita rezultata in urma negocierilor si adoptata cu o singura zi inaintea summitului este atat de diluata, incat sansele de a vedea o imbunatatire a activitatii ONU sunt aproape nule.
La New York au fost luate masuri de securitate exceptionale pentru a proteja vietile sefilor de stat sau de guvern stransi aici pentru trei zile si, cu toate acestea, in Sala Adunarii Generale nu s-a putut conveni asupra definitei termenului “terorism”, desi Statele Unite au propus una extrem de simpla – uciderea de civili in scopuri politice – care, avand in vedere ce se intampla in lume, nu ar trebui sa ridice probleme.
Desfiintarea rusinii care este Comisia Drepturilor Omului de la Geneva, din care au ajuns sa faca parte Sudanul, Libia, Zimbabwe sau Cuba, nu poate fi facuta, iar infiintarea unui nou Consiliu permanent pentru Drepturile Omului nu figureaza decat ca o promisiune indepartata. Nici extinderea Consiliului de Securitate nu este posibila, pentru ca intotdeauna va exista cate un vecin care se va opune (Pakistanul, Indiei, China si Coreea, Japoniei, Italia si Polonia, Germaniei etc.).
Eficientizarea aparatului birocratic de la ONU si acordarea unei responsabilitati mai clare secretarului general nu se face pentru ca statele lumii a treia au impresia ca ONU este oarecum al lor si nu vor sa dea din mana si putina putere pe care o au. In sfarsit, nici obiectivele de dezvoltare si eradicare a saraciei nu vor fi atinse pentru ca unii cred ca mai intai trebuie consolidate economia de piata si statul de drept si apoi trebuie acordat sprijinul financiar (SUA), iar altii, viceversa.
Dincolo de discursurile inaltatoare si angajamentele emotionante din aceste trei zile, cei 170 de oameni de la New York vor constata ca Natiunile Unite nu sunt deloc unite, dupa care se vor intoarce acasa.

Cele mai citite

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...
Ultima oră
Pe aceeași temă