11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialO nouă recunoaştere pentru arta contemporană românească

O nouă recunoaştere pentru arta contemporană românească

Pentru a treia oară în istoria competiţiei, artişti din România s-au calificat în marea finală Henkel Art.Award, după Dan Perjovschi (finalist şi câştigător al primei ediţii – 2002) şi Cristina David (finalistă în 2011).

 

Anca Benera şi Arnold Estefan  au câştigat faza de preselecţie locală cu trei lucrări care au intrat apoi şi în faza de selecţie internaţională, la Viena: „Pacta sunt servanda”, performance şi video, „The Equitable principle”, instalaţie mixed-media, şi „Matter & History”, fotomontaj şi print.

Premiu în valoare de 35.000 de euro

Juriul internaţional format din experţi şi condus de Rainer Fuchs, curator-şef la Muzeul de Artă Modernă Fundaţia Ludwig din Viena (MUMOK), a anunţat numele celor cinci artişti finalişti ai competiţiei Henkel Art.Award 2012. Astfel, dintr-un total de 931 de aplicaţii primite din 23 de ţări, au fost selectaţi pentru marea finală numai cinci artişti (în cazul României, un cuplu de artişti): Marge Monko (Estonia), Miks Mitrevics (Letonia), Anca Benera-Arnold Estefan (România), Olga Jitlina (Rusia) şi Katarina Zdjelar (Serbia).  Dintre cei cinci finalişti va fi ales marele câştigător, care va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de gală pe data de 30 octombrie  la MUMOK (abreviere pentru „Museum Moderner Kunst”,  Muzeul de Artă Modernă) în Viena.

Premiul are o valoare totală de 35.000 de euro, din care 7.000 de euro recompensa financiară, la care se adaugă expunerea lucrărilor artistului în ţara sa natală şi în cadrul unei expoziţii individuale la MUMOK.

Pe lângă preşedintele juriului, Rainer Fuchs, curatorul-şef al MUMOK Viena, din juriul internaţional al actualei ediţii au mai făcut parte Nada Beros, curator-şef al Muzeului de Artă Contemporană din Zagreb (Croaţia) şi Mladen Miljanovic, artist plastic din Bosnia-Herţegovina şi câştigător al Henkel Art.Award 2009.

Comunismul, transformat în artă

„Lucrările de artă selectate de juriul din etapa naţională s-au dovedit a fi o excelentă bază de tineri artişti ambiţioşi. Cu toate că există diferenţe, operele celor 5 finalişti transmit o mare sensibilitate în faţa transformărilor sociale şi culturale din ţările lor după căderea comunismului. Pe de o parte, lucrările reprezintă o confruntare cu propria lor istorie şi cu tensiunile dintre fostele utopii şi realitatea actuală. Pe de altă parte, abordează condiţia comunicării contemporane şi utopiile din epoca actuală mass-media”, a declarat Rainer Fuchs, preşedintele juriului. 

La rândul lor, tinerii artişti Anca Benera şi Arnold Estefan au declarat: „Faptul că am fost aleşi în Top 5 în finala competiţiei ne-a bucurat enorm, mai ales fiindcă în cursă au fost aproape 1.000 de lucrări. Am participat în concurs ca echipă, iar selecţia noastră în shortlist ne provoacă să mergem mai departe împreună, este o confirmare, dar şi o provocare pentru continuarea unei colaborări pe termen lung. Bineînţeles că premiul ne-ar oferi în mod cert atât vizibilitate, cât şi şansa de a concretiza proiecte pe care momentan le ţinem în «standby» din motive financiare”.

Criticul de artă Daria Ghiu a argumentat decizia juriului din România, din care au mai făcut parte Alina Şerban, curator, şi Raluca Voinea, curator şi critic de artă, astfel:

„Desemnarea artiştilor Anca Benera şi Arnold Estefan drept reprezentanţi ai României în finala internaţională a competiţiei Henkel Art Award este o confirmare a maturităţii gândirii lor artistice şi o provocare pentru dezvoltarea unei colaborări de viitor. Deşi au urmat un parcurs artistic individual de excepţie, lucrările realizate împreună reprezintă o plusvaloare a actului artistic. Proiectele propuse de ei se bazează pe cercetare istorică şi de context, dezvoltând în acelaşi timp şi o latură performativă. Cei doi artişti se folosesc de background-ul biografic atât pentru o confruntare de mentalităţi, cât şi pentru a construi noi paradigme de comunicare artistică şi personală. Deoarece miza Premiului Henkel este, pe lângă recunoaşterea valorii artistice, şi crearea posibilităţii de exprimare publică, considerăm că Anca Benera şi Arnold Estefan au toate premisele de reprezentare atât conceptuală, cât şi spaţială într-o expoziţie internaţională”.

Henkel CEE organizează Henkel Art.Award din anul 2002, în cooperare cu organizaţia KulturKontakt Austria, competiţia adresându-se artiştilor contemporani din centrul şi estul Europei. Din 2009, competiţia a câştigat un partener de calibru – MUMOK -, cel care acum oferă câştigătorului oportunitatea de a-şi prezenta operele de artă într-o expoziţie individuală în cadrul muzeului.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă